2021-09-21 23:52

Scandal între Paris şi Washington după spionajul NSA

 |  15:29
Scandal între Paris şi Washington după spionajul NSA

Indignarea declanşată de fostul consultant NSA Edward Snowden pune în faţă nu numai guverne şi cetăţeni, dar şi cancelarii din state diferite. Luni, autorităţile de la Paris au cerut Washingtonului să justifice dezvăluirile fugarului american conform cărora Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite a supravegheat cetăţenii din Hexagon.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a cerut luni o convorbire urgentă cu ambasadorul SUA la Paris, convocându-l la Quai d'Orsay. Oficialul francez a argumentat că astfel de metode ce afectează viaţa privată aplicate între parteneri sunt „complet inacceptabile”.

Suspiciuni între aliaţi

Ministrul francez de Interne Manuel Valls a declarat, luni, că informaţiile publicate de fostul consultant NSA sunt „şocante şi vor avea nevoie de explicaţii precise din partea autorităţilor americane în orele ce urmează”. Potrivit lui Snowden, timp de treizeci de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, peste 70 de milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor au fost efectuate de către agenţia americană, a scris portalul LeMonde.fr. Valls a subliniat că implementarea noilor tehnologii de comunicaţii cere aplicarea unor reguli mai ales că fenomenul vizează toate statele. „Dacă o ţară prietenă, o ţară aliată, spionează Franţa sau alte ţări europene, acest lucru este complet inacceptabil”, a avertizat ministrul de la Paris.

Trei milioane de date pe zi

Publicate în iunie, informaţiile fostul consultant fac referire la tehnicile utilizate pentru a urmări ilegal viaţa privată a francezilor, agenţia americană folosind mai multe modalităţi de spionaj. Utilizarea anumitor numere de telefon din Franţa activează un semnal ce declanşează un mecanism ce înregistrează anumite apeluri, mai arată sursa citată. Mai mult, NSA stochează istoricul conversaţiilor, iar programul de supraveghere poarte numele de "US-985D", informează Mediafax. Documentele lui Snowden nu au explicat încă semnificaţia exactă a acestei sigle. În cazul Germaniei, siglele utilizate de NSA pentru acelaşi tip de interceptare sunt "US-987LA" şi "US-987LB". Seria de cifre ar corespunde cercului numit de Washinton drept "a treia parte" care cuprinde Franţa, Germania dar şi Austria, Polonia sau Belgia. În "a doua parte" intră Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, numite şi "Five Eyes". "Prima parte" vizează 16 servicii secrete ale Statelor Unite. Ţintele NSA sunt atât persoane suspectate de legături teroriste, cât şi persoane din lumea de afaceri, politică sau la administraţia franceză. Agenţia americană a cules în medie trei milioane de date pe zi cu creşteri la aproape şapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013. Pe deasupra, NSA a supravegheat în perioada 1 - 31 ianuarie 2013, adresele de mesagerie aparţinând fostei filiale Orange wanadoo.fr, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, şi companiei franco-americane alcatel.lucent.com.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-21

In legatura cu acest articol...

Laurent Fabius l-a convocat pe ambasadorul SUA la Paris, după dezvăluirile lui Edward Snowden

Tatăl lui Edward Snowden a ajuns la Moscova

Documentele Snowden: NSA spiona Franţa şi Al Jazeera şi ataca informatic Rusia, China şi Coreea de Nord
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE