2024-04-19 23:56

Rusia începe RETRAGEREA efectivelor suplimentare mobilizate în apropiere de Ucraina

 |  16:14
Rusia începe RETRAGEREA efectivelor suplimentare mobilizate în apropiere de Ucraina

Rusia va începe retragerea efectivelor militare suplimentare mobilizate în ultimele săptămâni în regiunea Crimeea, anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor Ucrainei, Ministerul Apărării de la Moscova anunţând că exerciţiile militare s-au încheiat.

Retragerea efectivelor militare ruse suplimentare mobilizate în apropierea frontierelor Ucrainei va începe vineri şi ar urma să se încheie pe 1 mai, conform agenţiei RIA Novosti.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat joi că exerciţiile militare desfăşurate în sud-vestul Rusiei s-au încheiat, astfel că trupele vor începe să revină la bazele militare de care aparţin. "Cred că obiectivele exerciţiilor militare inopinate au fost îndeplinite în totalitate. Militarii au demonstrat abilitatea de a asigura apărarea ţării. Forţele Armate ruse reacţionează în mod adecvat la toate modificările situaţiilor în apropierea frontierelor Rusiei şi în zonele de coastă", a afirmat Serghei Şoigu, potrivit Mediafax.

Ministerul rus al Apărării a susţine că şi-a mobilizat forţele ca răspuns la provocările venite din partea Ucrainei şi a Alianţei Nord-Atlantice.

"Tentativele alianţei de a împiedica normalizarea situaţiei ne-au obligat să luăm măsuri simetrice de contracarare strategică şi să procedăm la o intensificare a pregătirii de luptă a forţelor districtului militar sudic", a spus Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susţine că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să mobilizeze 40.000 de militari în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv în Marea Neagră şi în zona Mării Baltice.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit, săptămâna trecută, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, reiterând angajamentul de a susţine suveranitatea Ucrainei. Joseph Biden a pledat pentru dialog strategic cu Rusia pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.

Autorităţile de la Kiev au dezminţit acuzaţiile Moscovei privind escaladarea crizei

Oficialii ucrainieni au declarat că doresc o soluţie paşnică.

"Nu, Ucraina nu plănuieşte nicio ofensivă militară sau escaladare şi nu există nicio provocare din partea noastră în ceea ce priveşte conflictul din Donbass", a spus Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

În schimb, la Kiev a apărut un document elaborat de experţii militari ucrainieni care descrie scenariul unei iminente ofensive ruse în Ucraina.

Însă analiştii cred că, mai curând, acest scenariu este menit să atragă Occidentul, în special NATO, de partea Ucrainei, pentru a descuraja Rusia şi că un război în regiune nu este iminent.

"Nu este neapărat un document care să fie citit în litera lui, adică despre iminenţa unui război. Nu cred că va fi un război la Marea Neagră, pentru că axele de desfăşurare nu sunt doar Kiev-Moscova, ci şi Moscova-Washington", a spus Dan Dungaciu, analist politică externă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE