2020-10-25 21:37

Rusia a pierdut alegerile parlamentare din Moldova: Proeuropenii câştigă la Chişinău

 |  19:13
Rusia a pierdut alegerile parlamentare din Moldova: Proeuropenii câştigă la Chişinău

Partidul Comuniştilor a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile legislative organizate în Moldova. Cândva prima forţă politică a ţării, PCRM a fost înlocuit de socialiştii conduşi de Igor Dodon, noul om al Moscovei. Unitatea partidelor proocidentale este esenţială pentru continuarea reformelor şi formarea unui Guvern care să continue procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Ultimele rezultate anunţate de Comisia Electorală Centrală arată că partidele proeuropene au reuşit să obţină victoria în alegerile parlamentare din Republica Moldova. După numărarea a aproximativ 95% din voturi, pe primul loc se află Partidul Socialiştilor (21,14%), urmat de Partidul Liberal Democrat (19,64%%) şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (17,89%), informează Publika.md. Formaţiunile europene Partidul Democrat şi Partidul Liberal s-au clasat pe locurile 4 şi 5, reuşind să atragă susţinerea a 15,76%, respectiv 9,46% dintre moldoveni.

Potrivit CEC, repartizarea mandatelor va aduce PSRM 25 de mandate, PLDM - 24, PCRM - 21, PRM - 19 și PL - 12. „Cele trei partide din coaliție, al căror obiectiv strategic este integrarea europeană, nu vor întâmpina dificultăți în a forma o majoritate, chiar și fără ajutorul partidelor de stânga”, a explicat Oazu Nantoi, directorul centrului de studii politice al Institutului pentru Politici Publice din Chişinău.

Negocieri şi nemulţumiri

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a anunţat că partidul său a început negocierile cu PDM şi PL pentru formarea unei coaliţii proeuropene. Potrivit Agerpres, cele trei partide se pregătesc să asigure o majoritate în legislativ care să permită formarea unui nou guvern. Deşi s-a mărturisit nemulţumit de rezultatul obţinut de partidul său, Vlad Filat l-a calificat totuşi drept „onorabil” şi a subliniat că permite PLDM să rămână „scheletul pentru o coaliție de guvernare proeuropeană”.

Vladimir Voronin, preşedintele comuniştilor moldoveni, s-a declarat mulţumit că alegerile s-au desfăşurat fără incidente. „Îmi pare rău doar că nu au fost organizate mai multe secţii de votare în Rusia şi că mai mulţi oameni nu au putut vota”, a remarcat fostul preşedinte al Republicii Moldova. Un comunicat al PCRM îi asigură pe cetăţenii moldoveni că partidul va respecta toate opţiunile electoratului, „atât proestice, cât şi provestice”. În schimb, Igor Dodon, preşedintele PSRM, a anunţat că va depune mai multe sesizări privind încălcarea dreptului la vot. „Doar 3.000 de moldoveni din cei 800.000 aflaţi în Rusia au putut să-şi exprime dreptul la vot”, a afirmat politicianul prorus. Dodon a criticat partidele proeuropene şi s-a arătat dispus să negocieze cu PCRM numai dacă partidul lui Voronin va vota pentru anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Omul Moscovei

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a ajuns principalul reprezentant al taberei proruse din Moldova. În vârstă de 39 de ani, Dodon a urmat studii de economie şi drept, fiind ministru în două Guverne comuniste, Tarlev şi Greceanîi. Ales în 2009 deputat pe listele PCRM, el a părăsit partidul, alăturându-se PSRM. În 2011, Dodon a candidat la Primăria Chişinău împotriva lui Dorin Chirtoacă, dar a obţinut 49,4% din voturile exprimate. În 2012, grupul său din Parlament l-a votat pe Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Hotărârea autorităţilor ruse de a impune sancţiuni economice statului moldovean i-au adus lui Dodon numeroase acuzaţii de trădare de ţară. Rivalitatea cu Partidul Comuniştilor se anunţă a fi o piedică serioasă în colaborarea cu PCRM. Conform analiştilor, votul acordat socialiştilor reflectă frica faţă de Rusia. Principal furnizor de energie al statului moldovean şi susţinătorul direct al separatismului transnistrean şi găgăuz, statul rus este un partener economic temut în Republica Moldova.

Reacţia României

Atât preşedintele Băsescu, cât şi preşedintele-ales, Klaus Iohannis, au fost mulţumiţi de rezultatele bune din alegerile din Moldova, informează Mediafax. Potrivit unui comunicat al instituţiei prezidenţiale, şeful statului „a luat notă cu satisfacţie de rezultatul estimativ al alegerilor parlamentare (...) şi se bucură pentru cetăţenii Republici Moldova”. Traian Băsescu şi-a exprimat totodată speranţa că victoria partidelor prooccidentale va permite continuarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană. Liberalul Klaus Iohannis, preşedintele ales al României, a felicitat PLDM, PDM şi PL pentru victoria din alegeri. El a afirmat că rezultatele dovedesc existenţa unei susţineri reale pentru „un guvern reformist” şi i-a invitat pe proeuropeni să continue reformele. În acelaşi timp, Klaus Iohannis i-a asigurat pe cetăţenii moldoveni că „România le-a înţeles aşteptările” şi va rămâne alături de ei. Prim-ministrul Victor Ponta s-a mărginit la a-l felicita pe preşedintele PDM, Marian Lupu.

Rusia ar fi vrut mai multe secţii de vot

Grigori Karasin, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dezvăluit că autorităţile ruse erau dispuse să permită înfiinţarea mai multor secţii de vot pentru cetăţenii moldoveni. „Chişinăul a spus că vrea cinci secţii de votare pe teritoriul Rusiei şi am organizat doar cinci”, a precizat oficialul rus, citat de Mediafax. El a subliniat că în Rusia se află peste 700.000 de cetăţeni moldoveni şi doar câteva mii dintre aceştia au putut vota.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE