2024-04-20 00:54

Rezultate alegeri Germania: Exit Poll-urile indică egalitate între CDU/CSU și SPD

 |  20:44
Rezultate alegeri Germania: Exit Poll-urile indică egalitate între CDU/CSU și SPD

Alegerile legislative din Germania, având ca miză desemnarea succesorului Angelei Merkel în funcția de cancelar și formarea unei noi coaliții de guvernare, s-au încheiat duminică seara, iar primele proiecții arată o egalitate între CDU, partidul actualului cancelar, și partenerii acestuia din CSU, și social-democrați (SPD).

 Social-democraţii (SPD) din Germania revendică formarea viitorului guvern, a anunţat duminică secretarul lor general, Lars Klingbeil.

„Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz va deveni cancelar”, a declarat Klingbeil.

La rândul său, Armin Laschet, candidatul pentru funcția de cancelar din partea CDU/CSU, recunoaște că nu este rezultatul scontat. „Știam că va fi o cursă strânsă. Rezultatul final nu este sigur, dar nu putem fi mulțumiți cu acest rezultat”, a recunoscut el. Laschet i-a mulțumit Angelei Merkel pentru cei 16 ani cât a fost cancelar.

De asemenea, acesta a spus că „un vot pentru CDU/CSU este un vot împotriva unui guvern federal condus de stânga”, adăugând: „vom face tot ce ne stă în putere pentru a forma guvernul federal sub conducerea CDU/CSU, pentru că Germania are acum nevoie de o coaliție pentru viitor, care să modernizeze țara”.

La rândul său, candidatul SPD, Olaf Scholz, a anunțat că este mulțumit de rezultat, adăugând că „este un mare succes”. Totodată, acesta a spus că rezultatul a arătat clar că poporul german vrea o schimbare în guvern, iar oamenii „vor ca viitorul cancelar să fie Olaf Scholz”.

Rezultate Exit Poll:

CDU / CSU: 25 la sută SPD: 25 la sută Verzi: 15 la sută FDP (liberal-democrații): 11 la sută AfD (extrema-dreaptă): 11 la sută Die Linke (Stânga radicală): 5 la sută Alții: 8 la sută

Aceste rezultate ale exit-pollului comandat de postul de televiziune ARD este realizat pe baza răspunsurilor alegătorilor care au venit la 560 de secții de vot din cele 60.000 de pe tot cuprinsul Germaniei. Dacă rezultatul strâns prognozat de exit-poll este confirmat și de rezultatele oficiale, asta înseamnă că atât Armin Laschet, candidatul susținut de Angela Merkel, cât și social-democratul Olaf Scholz pot pretinde postul de cancelar. Lupta se anunță extrem de strânsă, iar rezultatele vor veni pe parcursul întregii nopți.

Conform unui alt exit-poll prezentat de postul public de televiziune german, ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţii conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii, scrie Politico Europe.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă (circa 40 la sută), care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE