2022-08-10 23:51

Republica Moldova primește o FINANȚARE de 40 de milioane de euro de la UE

 |  22:40
Republica Moldova primește o FINANȚARE de 40 de milioane de euro de la UE

Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în vederea întăririi capacităţilor forţelor sale armate în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice, informează AFP.

Fondurile provin din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond administrat de statele membre în afara bugetului european, arată într-un comunicat Consiliul European, instanţa statelor membre ale UE.

Ajutorul european nu presupune armament, precizează comunicatul.

Finanţarea va permite furnizarea de echipamente, bunuri şi servicii pentru a întări capacităţile logistice şi mobilitatea unor unităţi ale forţelor armate ale Republicii Moldova. De asemenea, ea le va ajuta să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să-şi consolideze capacităţile de recunoaştere aeriene fără pilot şi de comunicaţii tactice.

Republica Moldova a beneficiat deja de o finanţare de şapte milioane de euro din partea Facilităţii Europene pentru Pace în decembrie 2021, pentru serviciul său de sănătate militară şi pentru un batalion de geniu.

Republica Moldova, care are în componenţa sa regiunea separatistă prorusă Transnistria, se învecinează cu Ucraina. Cele două ţări au obţinut recent statutul de ţări candidate la aderare la UE.

Facilitatea Europeană pentru Pace a fost înfiinţată în martie 2021. Dotată cu un buget de 5,7 miliarde de euro pentru şapte ani, ea îi permite UE să finanţeze acţiuni menite să consolideze capacităţile unor ţări terţe şi organizaţii regionale şi internaţionale în domeniul militar şi al apărării, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UE a deblocat 2 miliarde de euro în patru tranşe pentru a finanţa furnizarea de arme pentru Ucraina.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-06-30

In legatura cu acest articol...

Franţa va livra Ucrainei şase obuziere şi vehicule blindate de tip Caesar
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE