2020-10-22 17:52

Republica Moldova încearcă să îmbuneze fostul imperiu sovietic: Chişinăul se va consulta cu Moscova

 |  18:20
Republica Moldova încearcă să îmbuneze fostul imperiu sovietic: Chişinăul se va consulta cu Moscova

Autorităţile moldovene încearcă să liniştească Rusia în privinţa aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prim-ministrul Iurie Leancă şi ministrul de Externe Natalaia Gherman vor efectua vizite oficiale în Rusia pentru a discuta cu puterea de la Moscova despre dosarul european al statului moldovean. Vizitele au loc la scurtă vreme după demonstraţia de forţă pe care Moscova a organizat-o în sudul Ucrainei prin anexarea peninsulei Crimeea.

Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, a anunţat joi că premierul moldovean Iurie Leancă se va duce la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Oficialul moldovean a precizat că vizita va avea loc în luna mai, iar discuţiile se vor axa pe problemele economice dintre cele două state. „Se va discuta despre embargoul la vin, dar vor fi abordate și subiecte de ordin migrațional”, a spus Gherman. Delegaţia Republicii Moldova va prezenta părţii ruse prevederile Acordului de Asociere şi Zonei de Liber Schimb cu UE, cerute de Guvernul rus.

Ministrul moldovean de Externe a adăugat că pe 4 aprilie se va duce personal în capitala Rusiei pentru pregăti vizita premierului Leancă, urmând a avea o întrevedere cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe . Conform Unimedia, şeful diplomaţiei ruse va veni la sfârşitul lunii în Chişinău pentru continuare discuţiilor între Chişinău şi Moscova. „Noi avem nevoie acum de acest dialog. Trebuie să abordam acum toate subiectele complicate şi dificile pentru soluţionarea lor”, a spus Natalia Gherman.

Statele Unite ale Americii vor să contracareze mişcările Rusiei din Moldova şi să asigure autorităţile moldovene de întregul lor sprijin. Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, se va duce sâmbătă într-o vizită de două zile în capitala Republicii Moldova, Chişinău. Potrivit Mediafax, Nuland va fi însoţită de Evelyn Farkas, adjunctul asistentului ministrului apărării al SUA, şi generalul-maior Randy Kee, directorul pentru politici, planificare și parteneriat în cadrul Comandamentului Forțelor SUA din Europa.

Programul vizitei reprezentanţilor SUA include întâlniri cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă şi ministrul de Externe, Natalia Gherman, informează Agerpres. Ministerul de Afaceri Externe de la Chişinău a precizat că oficialii americani şi moldoveni vor va discuta despre integrarea Republicii Moldova în UE, problema transnistreană şi evoluţiile recente din regiune. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14

In legatura cu acest articol...

Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să nu destabilizeze Republica Moldova

Republica Moldova va semna până în luna iunie Acordul de asociere la Uniunea Europeană

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte cu omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE