2024-04-20 16:46

Republica Moldova cere AJUTORUL Occidentului: solicită livrarea de sisteme moderne de APĂRARE

 |  18:00
Republica Moldova cere AJUTORUL Occidentului: solicită livrarea de sisteme moderne de APĂRARE

Republica Moldova vrea să-și întărească apărarea aeriană și solicită partenerilor occidentali livrarea de sisteme moderne. Cererea a fost făcută de către președintele Maia Sandu, în cadrul discuțiilor de la Forumul Economic de la Davos, potrivit Agerpres.

Solicitarea Chișinăului vine după ce, în ultima perioadă, fragmente din trei rachete lansate de armata rusă asupra Ucrainei au căzut pe teritoriul țării. De asemenea, au fost raportate cazuri în care rachetele lansate de flota rusă din Marea Neagră au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Pentru acest an, Guvernul moldovean a prevăzut o creștere cu peste 68% a bugetului de apărare. Banii suplimentari oferiți vor fi folosiți pentru întărirea apărării aeriene, a anunțat Chișinăul. Recent, armata moldovenească a recepționat un lot de transportatoare blindare Piranha, oferite de Germania. Potrivit celui mai recent raport Global Firepower, armata Republicii Moldova se află pe poziția 143 din 145. Forțele armate ale statelor incluse în studiu au fost evaluate în funcție de înzestrare și capacitățile de luptă.

Totodată, recent, Maia Sandu a pledat din nou în favoarea aderării la Uniunea Europeană. „Șansa Moldovei de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul UE și trebuie să fim realiști cu privire la ceea ce se va întâmpla în regiunea noastră în următorii 10-15 ani”, a spus Maia Sandu, la Davos.

Sursa: Euronews


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-20



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE