2024-04-20 11:44

Recep Tayyip Erdogan, un nou mandat la șefia Turciei!

 |  22:38
Recep Tayyip Erdogan, un nou mandat la șefia Turciei!

Primele rezultate ale celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia arată că Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii, este câștigător, în timp ce liderul opoziției, Kemal Kilicdargolu, ar fi pierdut scrutinul.

Erdogan a obținut al treilea mandat de președinte al Turciei cu 52,1% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu are 47,9%, potrivit rezultatelor neoficiale ale agenției de stat Anadolu, care precizează că au fost deschise 97% din urne.

”Naţiunea noastră ne-a încedinţat responsabilitatea de a guverna ţara în următorii cinci ani”, a declarat Erdogan de pe acoperişul unui autobuz parcat în faţa reşedinţei sale, la Istanbul.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru aparenta sa realegere. ”Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc a eforturilor dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă”, îi transmite Putin lui Erdogan. Cei doi sunt vechi aliaţi, iar Turcia a adoptat o poziţie neutră faţă de Moscova, în războiul din Ucraina, decât aliaţii săi din NATO.

Susţinători ai preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan sărbătoreau cu focuri de artificii victoria acestuia, duminică, în pofida faptului că nu s-au anunţat rezultatele definitive. Numeroşi oameni s-au adunat în Piaţa Taksim, unde au scandat numele lui Erdogan şi ”Allah e mare!”.

Opozantul turc Kemal Kiliçdaroglu, învins duminică de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a exprimat "tristeţea" pentru viitorul Turciei.

"Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor care aşteaptă ţara noastră", a spus liderul principalului partid turc de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, vorbind la Ankara la sediul partidului, după ce rezultatele preliminare îl dau ca sigur câştigător pe Erdogan.

Kiliçdaroglu a susţinut că acestea au fost "cele mai incorecte alegeri în mulţi ani", dar a apreciat totodată că rezultatul arată dorinţa poporului de schimbare a conducerii autoritare, întrucât Erdogan nu a mai câştigat acum competiţia la fel de uşor ca în cele două alegeri precedente.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirmă că realegerea în funcţie a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanţia dezvoltării în continuare a Parteneriatul strategic dintre România şi Turcia, în cadrul NATO.

"Turcia rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României! Realegerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanţia dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO", a transmis Ciolacu pe Facebook.

"Mai mult, Turcia este unul dintre partenerii comerciali tradiţionali ai României şi mizăm pe stimularea relaţiilor economie şi în viitor. Firmele turceşti prezente în România au o contribuţie importantă, inclusiv în domeniul infrastructurii de transport, componentă esenţială pentru dezvoltarea economiilor noastre", mai spune șeful PSD.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-05-28



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE