2021-07-28 16:44

Siria: dialog imposibil. Rebelii şi dictatorul Bashar al-Assad s-au aşezat pe poziţii de forţă

 |  16:27
Siria: dialog imposibil. Rebelii şi dictatorul Bashar al-Assad s-au aşezat pe poziţii de forţă

Înţelegerea dintre Moscova şi occidentali privind distrugerea arsenalului chimic al Damascului a dat speranţe lumii pentru deschiderea dialogului între părţile implicate în războiul sirian. Însă dictatorul Bashar al-Assad a avertizat că lipsesc condiţiile pentru negocierile de pace cu opoziţia siriană la conferinţa internaţională de pace Geneva-2. Mai mult, Consiliul Naţional Sirian (CNS) a refuzat participarea la eveniment şi a ameninţat că va scinda opoziţia dacă se insistă pentru această reuniune.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry a atenţionat că masacrul sirian va continua în cazul în care Bashar al-Assad va fi reales în 2014. Kerry a menţionat că aşteptările se îndreaptă către opoziţia moderată, iar Iranul ar trebui să accepte ideea unui Guvern de tranziţie în Siria.

Al-Assad vrea soluţie siriană

Bashar al-Assad s-a declarat pesimist privind organizarea conferinţei Geneva II, cerută de Rusia şi SUA. Dictatorul a precizat că „nu a fost fixată nici o dată, iar condiţiile încă nu au fost întrunite, dacă vrem ca ea (conferinţa) să fie reuşită”, scrie Mediafax. Liderul de la Damasc a denunţat lipsa de legitimitate a grupurilor rebele şi interesele străine care le conduc. Al-Assad a refuzat să recunoască Coaliţia Naţională Siriană, care-i cere demisia, subliniind că "soluţia trebuie să fie o soluţie siriană". În plus, preşedintele sirian consideră mişcarea de opoziţie Fraţii Musulmani drept o „ grupare teroristă şi oportunistă (..) care foloseşte religia în scopuri politice". Mai mult, Lakhdar Brahimi , trimisul special al Ligii Arabe şi ONU în Siria nu ar trebui să "devieze" de la scopurile misiunii pentru a îndeplini sarcinile altor state, ci să rămână „un mediator neutru", a adăugat dictatorul de la Damasc, care a anunţat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat, în 2014. În replică, John Kerry a declarat, după o întâlnire cu ministrul de Externe din Qatar, Khalid ben Mohammad al-Attiya, că opoziţia siriană va respinge realegerea actualului lider de la Damasc în funcţia de preşedinte, amintind că al-Assad şi-a ucis proprii cetăţeni.

Tranziţia nu începe sub asediu

Statele occidentale şi arabe au încercat marţi, la Londra, să convingă opoziţia siriană să participe la reuniunea Geneva-2, unde ar trebui să se apară 'unită şi puternică' în scopul formării unui guvern interimar şi pentru a pune capăt războiului. Totuşi, CNS, cel mai important grup din al Coaliţiei, a anunţat că nu va merge la reuniune. Tranziţia democratică nu poate începe atât timp cât civilii sirieni sunt asediaţi, a explicat liderului CNS, Georges Sabra. Opoziţia siriană, divizată şi care urma să decidă la Istanbul participarea sa, şi-a amânat această reuniune pentru începutul lunii noiembrie, scrie Agerpres. Marţi, la reuniunea de la Londra au participat reprezentanţi din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt şi Iordania. Coaliţia opoziţiei siriene va fi reprezentată de preşedintele său Ahmad Jarba, ales în luna iulie. Acesta va fi însoţit şi de Mostafa Sabbah, care este contracandidatul său în cadrul acestor alegeri. În sprijinul misiunii ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de distrugere a arsenalului chimic sirian, Washingtonul a plătit 1,55 milioane de dolari pentru zece maşini blindate Chevrolet Suburban, pe care forţele aeriene ale Canadei le va transporta în Orientul Mijlociu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-22

In legatura cu acest articol...

Siria: Assad susține că nu au fost întrunite condițiile pentru negocieri

Siria: Cel puțin 30 de persoane au murit într-un atentat cu mașină-capcană din Hama

Consiliul de Securitate ONU a autorizat distrugerea arsenalului chimic sirian

Ban Ki Moon a propus pentru Siria o misiune comună ONU-OIAC de 100 de persoane
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE