2020-10-21 21:28

RĂZBOI în Caucaz. Armenia a decretat legea marțială și a scos aramata pe străzi

 |  15:37
RĂZBOI în Caucaz. Armenia a decretat legea marțială și a scos aramata pe străzi

Conflictul militar dintre Armania și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel puțin un elicopter azer a fost doborât în cea mai recentă confruntare dintre cele două țări. Armenia a decretat legea marțială și a scos aramata pe străzi.

Premierul armean Nikol Pashiyan a anunțat că din Azerbaidjan au fost lansate atacuri aeriene și focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile azere au spus că au răspuns la bombardamentele lansate de Armenia. Ambele părți au raportat victime în rândul civililor.

Ministerul Armean al Apărării a publicat un videoclip cu înfrângerea vehiculelor blindate azere. Din imagini se poate observa cum un tanc este efectiv distrus de forțele armate, iar soldatul se catapultează.

În alte imagini video postate pe Internet sunt observați soldații în mașini și blindate pe străzi, fiind salutați de localnici, totul într-o atmosferă sumbră.

Un conflict vechi de 40 de ani

Conflictul dintre cele două țări există de zeci de ani, însă s-a intensificat în ultimele luni. Ambele țări au făcut parte din Uniunea Sovietă înainte de prăbușirea ei, în 1991.

De peste 40 de ani, Armania și Azerbaidjan au o dispută pe tema regiunii Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbidjan, dar controlată de etnicii armeni.

Luptele petrecute la granița dintre cele două țări în luna iulie au dus la moartea a peste 16 oameni, printre care și un general azer, declanșând manifestanții de amploare în capitala azeră Baku. Oamenii ieșiți în strada au cerut mobilizarea armatei și recapturarea regiunii Nagorno-Karabakh.

Ce spun cele două părți

Ministrul Apărării din Armenia a declarat că Azerbaidjan a lansat un atac asupra zonelor locuite de civili, inclusiv asupra capitalei regionale Stepanakert, duminică, la ora locală 8:10. Oficialul a spus că forțele armene au doborât două elicoptere și trei drone azere, distrugând și trei tancuri, potrivit Digi24.ro.

"Răspunsul nostru va fi proporțional, iar puterea militaro-politică din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru această situație", a spus ministrul armean. Ulterior, purtătorul de cuvânt Shushan Stepanyan a anunțat că o femeie și un copil au fost uciși și că se verifică informațiile despre alte posibile victime.

Autoritățile locale din regiunea separatistă au introdus Legea Marțială și "mobilizarea completă" a populației masculine.

Între timp, Azerbaidjan a anunțat "o contra-ofensivă de-a lungul frontului, pentru a opri activitatea forțelor armene și protejarea populației civile".

Ministerul Apărării azer a raportat că bombardamentele puternice desfășurate de Armenia asupra unor sate au dus la moartea sau rănirea unor civili. Totodată, infrastructura locală a fost afectată.

Autoritățile din Azerbaidjan au mai comunicat că au pierdut un elicopter, dar că echipajul acestuia a supraviețuit. Totodată, a negat alte pierderi anunțate de partea armeană. În conflict ar fi fost distruse și 12 sisteme armene de apărare aeriană.

 

Turcia se implică în luptă împotriva Armeniei

Oficialii de la Ankara și-au anunțat sprijinul complet pentru Azerbaidjan și au cerut Armeniei „să renunțe la agresiuni” după ce lupte și ostilități au început în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un comunicat.

Președintele turc, Recep Erdogan, a reacționat și el la reaprinderea conflictului, pe Facebook: „Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune.

Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE