2024-04-19 17:50

Putin anunță că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus

 |  10:19
Putin anunță că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus

Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Vladimir Putin. Pentru prima dată după anii ‘90, Moscova va avea astfel de arme în afara ţării, relatează Reuters, reluată de Agerpres.

Putin a făcut anunţul într-un moment în care tensiunile sunt din ce în ce mai mari în relaţia cu Occidentul, din cauza războiului din Ucraina, şi unii comentatori rupi speculează cu privire la posibile atacuri nucleare.

Putin a declarat pentru televiziunea de stat rusă că preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, a ridicat de multă vreme problema staţionării armelor nucleare tactice în ţara sa, care are frontieră cu Polonia, membru NATO.

"Nu este nimic neobişnuit: în primul rând, Statele Unite fac asta de zeci de ani. Şi-au desfăşurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul ţărilor aliate", a spus el. “Am convenit că vom face acelaşi lucru – fără a ne încălca obligaţiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind neproliferarea armelor nucleare”.

Putin nu a precizat când vor fi transferate armele în Belarus.

Rusia va finaliza construcţia unei instalaţii de depozitare pentru arme nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, a spus Putin, adăugând că Moscova nu va transfera controlul armelor către Minsk.

Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE