2024-04-18 22:58

Peste 300 de morți și 1.000 de răniți în Turcia și Siria, după cutremurele cu magnitudinea de 7,8 și 6,7 din această dimineață

 |  09:48
Peste 300 de morți și 1.000 de răniți în Turcia și Siria, după cutremurele cu magnitudinea de 7,8 și 6,7 din această dimineață

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit luni Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters, preluate de Agerpres.

Cutremurul s-a produs la ora locală 4:17 (1:17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Un alt seism, cu magnitudinea 6.7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.

În Turcia, cel puţin 76 de persoane au murit, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD).

Alte 440 de persoane au fost rănite, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare. Au fost înregistrate cel puţin 42 de replici, a precizat AFAD.

În cadrul operaţiunilor au fost mobilizate echipe de intervenţie din toată ţara, a scris pe Twitter preşedintele Recep Tayyip Erdogan. "Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube", a adăugat şeful statului.

Ministrul turc de interne Süleyman Soylu a declarat că mai multe provincii sunt afectate, numeroase clădiri s-au prăbuşit şi a fost solicitat ajutor internaţional.

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat luni un reprezentant oficial la televiziunea de stat. "Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi", a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

Ministerul Sănătăţii anunţase anterior că în zonele aflate sub controlul regimului sirian, bilanţul se ridică la cel puţin 111 morţi şi 516 răniţi.

Au fost înregistrate victime în Alep, al doilea oraş sirian din nordul ţării, precum şi în Hama (centru) şi Latakia şi Tartous, pe coasta Mediteranei.

De asemenea, zeci de persoane ar fi fost ucise sau rănite în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, potrivit echipelor de intervenţie din regiune.

Cel puţin opt persoane au murit în urma prăbuşirii a numeroase clădiri din localităţile Azaz şi Al-Bab, aproape de graniţa cu Turcia, a declarat pentru AFP o sursă spitalicească.

În localitatea Azmarine, în provincia rebelă Idleb, o duzină de case s-au prăbuşit ca un castel de cărţi de joc, a relatat un corespondent AFP. Locuitorii îi ajutau pe salvatorii care erau copleşiţi.

Căştile Albe, o echipă alcătuită din aproximativ 3.000 de voluntari care oferă ajutor în zonele controlate de rebeli din Siria, au indicat că numeroase clădiri s-au prăbuşit şi zeci de persoane au fost prinse sub dărâmături.

"Echipele Căştilor Albe declară stare de urgenţă; echipele noastre sunt la cel mai înalt nivel de alertă pentru a interveni şi a-i salva pe cei rămaşi blocaţi", a declarat pe Twitter directorul organizaţiei, Raed Al Saleh.

Situaţia a fost descrisă drept "dezastruoasă", iar grupul i-a îndemnat pe locuitori să evacueze clădirile şi să se îndrepte către zonele deschise.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, când peste 100 de persoane au murit.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-06



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE