2024-04-18 14:45

Pe cine dă vina NATO pentru haosul din Afganistan

 |  17:55
Pe cine dă vina NATO pentru haosul din Afganistan

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marţi că eşecul liderilor afgani este de vină pentru colapsul forţelor armate ale ţării, însă a menţionat că alianţa trebuie şi să dezvăluie defecte în eforturile sale de instruire militară, relatează AP.

Stoltenberg a spus că „conducerea politică afgană nu a reuşit să stea în picioare” şi că „acest eşec al conducerii afgane a dus la tragedia la care suntem martori azi”.

Remarcile lui vin după ce a prezidat întâlnirea de marţi a trimişilor la NATO pentru a discuta implicaţiile de securitate ale victoriei talibanilor în ultimele săptămâni în Afganistan.

NATO a condus eforturile de securitate internaţionale în Afganistan din 2003, dar a încheiat operaţiunile de luptă în 2014, pentru a se concentra pe instruirea forţelor naţionale de apărare.

Referitor la cum armata afgană a pălit în faţa ofensivei talibane, Stoltenberg a spus că „a fost o surpriză - viteza colapsului şi cât de rapid s-a întâmplat”.

„Sunt lecţii care trebuie învăţate” la NATO, a adăugat el.

Afganistanul trece printr-o gravă criză politică şi socială, după ce, în ultimele săptămâni, odată cu retragerea trupelor NATO, talibanii au recucerit ţara.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE