2020-10-25 21:49

Occidentul încearcă să îi blocheze pe comunişti: UE vrea la Chişinău un guvern proeuropean

 |  19:07
Occidentul încearcă să îi blocheze pe comunişti: UE vrea la Chişinău un guvern proeuropean

Vlad Modoran

Dificultăţile întâmpinate de partidele proeuropene din Republica Moldova în formarea unei coaliţii nu au trecut neobservate în Occident. Pentru a se asigura că va fi evitată formarea unui parteneriat politic ostil, Uniunea Europeană a trimis la Chişinău o delegaţie care să discute cu oficialii moldoveni.

Negocierile din Republica Moldova pentru formarea unui nou Guvern au beneficiat marţi de sfaturile unor reprezentanţi ai Uniunii Europene. Elmar Brok (preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European), Graham Watson (preşedintele partidului Alianţa Europenilor şi Democraţilor pentru Europa) şi un politician socialist au ajuns marţi la Chişinău pentru a discuta cu reprezentanţii partidelor proeuropene despre situaţia politică din ţară.

La încheierea discuţiilor, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), a precizat că oficialii europeni au recomandat formarea unei coaliţii care să continue procesul de integrare europeană. Dacă Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), a dat asigurări că formatul de coaliţie nu a fost discutat în cadrul întrevederii cu liderii europeni, liberalul Mihai Ghimpu a declarat că UE va sprijini pentru o coaliţie de guvernare care să reunească  PLDM, PDM şi PL. „Alianța trebuie să fie formată din aceste trei partide. Noi suntem responsabili de parcursul european al țării. La ziua de azi mai buni decât noi nu sunt. Asta e realitatea, ăsta e votul cetăţenilor”, a explicat preşedintele PL. 

Ironiile lui Dodon

Liderul socialist Igor Dodon, a plecat marţi la Moscova împreună cu liderul grupului parlamentar al partidului, fostul premier comunist Zinaida Greceanîi.  Ajuns pe pământ rusesc, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a scris pe contul său de Facebook un mesaj în limba rusă adresat „euro-unioniştilor”. Dodon a cerut organizarea de alegeri anticipate şi i-a ironizat pe politicienii proeuropeni de la Chişinău, afirmând că oficialii UE sunt „dădacele” acestora.

Ironiile lui Dodon reflectă însă izolarea în care se găseşte PSRM, alegerea viitorului Guvern putând fi făcută fără sprijinul său. Un grup de deputaţi din fracţiunile parlamentare PLDM şi PDM a solicitat deja convocarea unei sesiuni extraordinare a legislativului moldovean. Sesiunea ar urma să se desfăşoare în perioada 21-30 ianuarie şi ar avea pe ordinea de zi instituirea unei comisii pentru alegerea preşedintelui, alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor, formarea Biroului Permanent şi constituirea comisiilor permanente din Parlament.

Temerile lui Ghimpu

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat într-un interviu acordat luni seară unei televiziuni din Republica Moldova, că formarea unei noi coaliţii europene este aproape imposibilă. Potrivit informaţiilor furnizate de politicianul moldovean, PLDM şi PDM hotărâseră deja o alianţă cu Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Conform Mediafax, liderul liberal a mărturisit că se teme că răsplata pentru sprijinul oferit de PCRM va fi alegerea unui preşedinte susţinut  de comunişti. El estima atunci că o viitoare coaliţie PLDM – PD – PCRM va susţine formarea unui Guvern sub conducerea Nataliei Gherman, actualul vicepremier şi ministru de Externe liberal-democrat, şi îl va alege pe Andrian Candu, ministrul Economiei, în funcţia de preşedinte al Parlamentului. „Trebuie să facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie să avem pârghii pentru a îmbunătăţi situaţia”, a explicat Ghimpu. El a mai spus că planurile ar putea fi blocate doar intervenţia oficialilor europeni.

Ponta a renunţat la vizită

Eşuarea negocierilor pentru formarea unui nou Guvern prooccidental a dus la anularea vizitei lui Victor Ponta. Şeful PSD a luat această hotărâre în urma unei întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis. Conform Mediafax, liderul de la Cotroceni urma să efectueze în perioada 22-23 ianuarie o vizită oficială la Chişinău, dar şi-a amânat plecarea sa în urma unei discuţii telefonice cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti. Cei doi politicieni au stabilit ca evenimentul să aibă loc abia după numirea unui nou guvern.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE