2020-10-21 19:22

Nouă iniţiativă politică la Chişinău: PPEM, partidul lui Iurie Leancă

 |  19:48
Nouă iniţiativă politică la Chişinău: PPEM, partidul lui Iurie Leancă

Decizia liberal-democraţilor de a-i sabota candidatura la conducerea Guvernului moldovean l-a nemulţumit pe Iurie Leancă, fostul premier de la Chişinău. Demisionat din PLDM, Leancă a fondat un nou partid.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a lansat Partidul Popular European din Moldova (PPEM), o nouă formaţiune politică de centru-dreapta. În discursul său, el i-a criticat dur pe foştii săi colegi de guvernare din Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM), acuzându-i că s-au subordonat intereselor comuniştilor din PCRM. „Moldova este condusă de comunişti, de votul lor depinde votarea legilor”, a afirmat fostul premier, citat de Mediafax. Leancă adăugat că liberalii şi-a pierdut credibilitatea prin alianţa cu PCRM, PPEM fiind obligat moral să reprezinte electoratul moldovean proeuropean.

Printre personalităţile publice care s-au alăturat partidului condus de Iurie Leancă se numără analistul politic Oazu Nantoi, Octavian Ţâcu (fost ministru al Tineretului şi Sportului), Ghenadie Ciobanu (fost deputat PLDM), Eugen Sturza (fostul şef al cabinetului lui Iurie Leancă), foştii viceminiştri de Externe Valeriu Chiveri şi Iulian Groza, fostul vicepremier pentru reintegrare Eugen Carpov.

Trecutul politic

Premier în perioada 30 mai 2013 – 18 februarie 2015, Iurie Leancă a fost ministru de Externe în cele două guverne conduse preşedintele PDLM, Vlad Filat, aminteşte Agerpres. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Leancă a fost candidat la un nou mandat de premier, dar nu a putut trece de opoziţia socialiştilor şi comuniştilor. În locul său, PDLM şi PDM l-au preferat pe Chiril Gaburici, un politician acceptat şi de PCRM. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE