2021-09-24 05:53

UPDATE. Ucraina: Mii de protestatari ucraineni controlează mari părţi din capitala Kiev

 |  08:40
UPDATE. Ucraina: Mii de protestatari ucraineni controlează mari părţi din capitala Kiev

Organizația Atlanticului de Nord respectă „idealurile democratice ale naţiunii ucrainene” și îi îndeamnă pe ucrainieni, opoziție și putere, să nu se implice în acte de violență.

UPDATE 15.10: Vitaliy Lukyanenko, purtătorul de cuvânt al premeirului Mykola Azarov, a anunţat că angajaţii Cabinetului de Miniştri vor munci de la distanţă, întrucât accesul în instituţie rămâne blocat de protestatari, raportează agenţia Interfax, citată de Timpul.md.

Maia Kosianici, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al UE, a declarat că deocamdată nu se pune problema sancţionării oficialilor ucraineni. Ea a reafirmat că „Uniunea Europeană pornește de la principiile de bază ale libertății de întrunire, de exprimare, drepturile omului”.

Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, a anunţat anterior că ar putea decreta starea de urgenţă.

UPDATE ora 14.20: Mii de protestatari antiguvernamentali controlează mari părţi din Kiev. Baricade au fost ridicate pe străzile din Kiev în jurul Pieţei Independenţei, central Revoluţiei Portocalii din 2004. Primăria Kievului se află sub controlul lor încă de duminică seară.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat recent, potrivit RIA Novosti că va face „tot ce este posibil pentru a avansa procesul reapropierii Ucrainei de Uniunea Europeană, însă fără pierderi serioase pentru economic ţării sau deteriorarea nivelului de trai al cetăţenilor”.

Oficialii UE au declarat vineri că oferta pentru apropierea Ucrainei de UE rămâne valabilă, chiar dacă liderii ucraineni au refuzat să mai semneze Acordul de Asociere, raportează Ziare.com.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a îndemnat duminică toate părțile implicate în Ucraina, atât opoziția pro-UE, cât și puterea pro-Rusia, „să se abțină să recurgă la violență și la forță”.

Rasmussen a spus într-un comunicat oficial al NATO că numeroși ucraineni continuă să își exprime susținerea pentru relații mai strânse cu Uniunea Europeană și oamenii au dreptul să se exprime democratic. El a adăugat că violența și aplicarea forțe trebuie respinse, întrucât „nu sunt mijlocul bun de soluționare a diferențelor politice într-o societate democratică”.

Oficialul NATO a afirmat că „NATO respectă deplin ucrainenii şi idealurile democratice ale naţiunii ucrainene”. El îndemnat Ucraina, care deține președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa,, „să-şi respecte deplin angajamentele internaţionale faţă de libertatea de exprimare şi reuniune” și să nu interzică protestatarilor dreptul de a manifesta.

O manifestație la care au participat, conform oficialilor ucraineni, cel puțin 100.000 de persoane (opoziția susține că au fost sute de mii) a avut loc duminică în capitala Ucrainei, Kiev. Oamenii au protestat față de hotărârea președintelui Viktor Ianukovici de a suspenda pregătirea unui acord cu UE și a întări, în schimb, relațiile economice cu Moscova în vederea aderării la Uniunea Vamala Rusia - Belarus - Kazahstan.

100 de polițiști au fost răniți în confruntările de duminică. Alte 53 de persoane au primit îngrijiri medicale, dintre care 14 au fost spitalizate.

Opoziția pro-UE a îndemnat duminică la continuarea protestelor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE