2024-04-23 17:59

Ministerul rus al Apărării anunță că ucrainenii pregătesc o acțiune de provocare în Transnistria. Reacția Chișinăului

 |  10:41
Ministerul rus al Apărării anunță că ucrainenii pregătesc o acțiune de provocare în Transnistria. Reacția Chișinăului

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi dimineaţă că are informaţii că ucrainenii pregătesc “în viitorul apropiat” o acțiune de provocare în regiunea transnistreană, pe care ar invada-o purtând uniforme ale armatei ruse. Însă, autorităţile de la Chişinău nu confirmă deocamdată această informaţie şi fac apel la calm.

Potrivit comunicatului de la Moscova, „în viitorul apropiat se pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formaţiei naţionaliste Azov. (...) Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru, ucrainenii care participă în acţiune vor fi îmbrăcaţi în uniforma Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Transnistreană şi este pregătit să răspundă la orice schimbare a situaţiei ", arată comunicatul Ministerului rus al Apărării.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, transmite că „autorităţile statutului nu confirmă informaţia difuzată în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării. Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituţiile Republicii Moldova „cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării, vor informa neîntârziat opinia publică”.

Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse. În documentul anulat se stipula inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Moscova s-a arătat tot mai deranjată în ultimul timp de orientarea prooccidentală a conducerii de la Chişinău, în timp ce preşedinta Maia Sandu a anunţat că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru, conform News.ro.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE