2024-04-25 03:44

MESAJUL lui Trump după exploziile de la Kabul: "Dacă eram eu președinte..."

 |  12:05
MESAJUL lui Trump după exploziile de la Kabul: "Dacă eram eu președinte..."

Fostul președinte SUA, Donald Trump, l-a criticat aspru pe Biden după atacurile sinucigașe de lângă aeroportul din Kabul, și a declarat că ”atacurile nu ar fi avut loc dacă eram eu președinte”.

Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a emis o declarație despre atacurile sinucigașe din Kabul, numindu-le ”sălbatice și barbare”.

El a vorbit despre cele 13 vicime americane ”Acești luptători nobili și-au dat viața din datorie. S-au sacrificat pentru țara pe care o iubesc, într-o cursă contra-cronometru de evacuare a conaționalilor din calea răului. Au murit ca niște eroi, iar națiunea noastră le va onora memoria pe vecie”.

Fostul președinte a oferit condoleanțe familiilor celor uciși ” Astăzi, americanii jelesc alături de voi”

S-a adresat și veteranilor războiului de 20 de ani. ” Știm ce ați făcut, știm cât de curajoși ați fost, vă mulțumim, vă suntem recunoscători pentru tot”, citeaza Antena 3.

Trump a criticat administrația Biden pentru că a lucrat alături de talibani în efortul de a scoate în siguranță miile de americani, și aliați afgani din țară.

”Talibanii sunt dușmanul. Am avut de-a face cu liderul talibanilor... e o persoană dură, care a luptat împotriva noastră mulți ani, și acum îi folosim ca să ne protejeze?

Priviți ce s-a întâmplat cu protecția lor, 100 de oameni, mai mult de 100 de oameni au murit, 13 dintre militarii noștri au murit, și acesta e doar începutul”.

Trump a susținut acordul de încetare a focului pe care administrația lui l-a încheiat cu talibanii în februarie 2020.

A declarat că indiferent de ce spune Biden, el nu a agreat o dată de evacuare a trupelor din Afganistan.

”Aveam suficient timp. Talibanii nu aveau să plece. Aveam totul sub control.

Aveam avioane, aveam forțele aeriene, ei nu aveau nimic. Nu era niciun motiv să grăbim plecarea. 

Putea să dureze doi ani, trei ani, evacuarea

Urma să îi scoatem repede de acolo, dar nu ne grăbeam.

Controlam totul, și talibanii se temeau să facă orice mișcare”, a spus el.

”Nu puteau face nimic fără acordul meu. Totul era condiționat de noi, și cea mai importantă condiție dintre toate, era ca niciun american să nu fie rănit.

Și puteau să pornească războiul civil după plecarea noastră, puteau să facă orice voiau, dar nu să omoare americani, sau să vină în țara noastră, iar mullahul Abdul Baradar știa ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi făcut asta”, a continuat Trump.

În timpul conferinței de presă de ieri, președintele Biden a insistat că acordul semnat de administrația Trump l-a obligat să retragă trupele până la 1 mai.

”Imaginați-vă unde am fi fost acum dacă aș fi anunțat la 1 mai că nu vom respecta data de evacuare; că vom rămâne acolo. Aș fi avut o singură alternativă: să trimit și mai multe trupe în Afganistan să lupte într-un război pe care deja l-am câștigat”.

Trump s-a plâns joi seara că Biden a ajuns la putere, iar talibanii ”au văzut cât e de slab”

”Nu a făcut nimic, iar ei au preluat controlul iar noi am fugit, am distrus imaginea măreței noastre țări, a luptătorilor noștri incredibili.

Și sunt luptători incredibili, dar au nevoie de un conducător puternic, și nu-l au.

Vorbește ca un bărbat dur, dar nu este un bărbat dur.

Este exact opusul, și întreaga lume știe asta”, a conchis el.

Atacurile de joi au făcut primele victime în rândul trupelor americane din februarie 2020, cu săptămâni înainte ca acordul de încetare al focului să fie agreat.

A fost cea mai neagră zi pentru americanii din Afganistan din august 2011, când forțele talibane au doborât un elicopter Chinook, ucigând 31 de militari SUA și 7 membri ai forțelor de securitate afgană.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE