2024-04-24 08:50

MAE român, prin ministrul Aurescu, a desemnat primul ambasador român al muzicii în Vietnam - violoncelista Đinh Hoài Xuân

 |  12:07
MAE român, prin ministrul Aurescu, a desemnat primul ambasador român al muzicii în Vietnam - violoncelista Đinh Hoài Xuân

Violoncelista Đinh Hoài Xuân este fondatorul grupului muzical Cello Fundamento, care a programat o serie anuală de evenimente în țara sa, ce au darul de a apropia muzica clasică de publicul vietnamez. Ea este prima artistă vietnameză numită de Ministerul Afacerilor Externe din România, personal de ministrul Bogdan Aurescu, ca ambasador al muzicii române la Vietnam.

Într-un interviu pentru cotidianul Saigon Giải Phóng (”Saigonul eliberat”) ambasadorul muzicii Xuân a vorbit despre pasiunea ei pentru muzică și despre noua sa demnitate acordată de MAE român.

”Nu pot să exprim cât de mândră sunt că primesc acest titlu din partea Ministerul Afacerilor Externe român prin Ambasada României de la Hanoi.

După ani de zile de studii în frumoasa țară numită România, pot spune acel pământ romantic a devenit a doua mea casă. Vreau să contribui mai mult la muzica celor două țări și să promovez legăturile puternice și relațiile strânse și prietenoase dintre cele două țări pe care le iubesc din toată inima”, a spus Xuân .

Întrebată de de ce se axează în muzica sa, pe piese de muzică populară vietnameză în concertele tale, Xuân a adăugat:  ”Muzica populară este un pod eficient pentru a aduce muzica vietnameză prietenilor internaționali. Nu numai publicul, ci și artiștii internaționali sunt, de asemenea, foarte surprinși și încântați să se bucure de muzica populară vietnameză cu instrumente occidentale sub formă de aranjamente de cameră.

Aceste spectacole oferă întotdeauna auditoriului și artiștilor înșiși, multe emoții speciale.”

Xuân este primul muzician cu doctorat vietnamez de muzică în violoncel-pian.

Ea a precizat presei: ”La fel ca mulți alți muzicieni, trebuie să fac tot posibilul să cânt muzică și să creez cele mai frumoase sentimente pentru ascultători. Înțeleg că este o provocare comună pentru toți artiștii clasici din Vietnam, nu doar pentru mine. Pentru a depăși acest lucru, este nevoie de timp și de muncă grea.”

”Pentru mine cântatul la violoncel a fost iubire. Dragostea pentru instrumentul pe care l-am ales, dragostea pentru muzica clasică și dragostea pentru familia și viața mea.

Am crescut în provincia centrală Thừa Thiên-Huế iar la acea vreme, Conservatorul Huế nu avea violoncel, așa că am studiat pianul, orga, chitara și dansul.

Într-o zi, mi-am dat seama că nu mă identificat total cu aceste instrumente, asta până când a apărut violoncelul și m-am îndrăgostit imediat de el. Aveam pe atunci 18 ani.” a mai spus  Xuân.

Pentru viitor ambasadorul muzicii românești în Vietnam, are planuri care fac parte

dintr-o serie de concerte Cello Fundamento realizate de ea și de echipa sa.

”Sunt planuri mari și este nevoie de mult timp pentru a te pregăti pentru a obține rezultate bune. Deci, nu voi face totul dintr-o dată, ci în ani” spune muzicianul  Xuân.

În prezent, proiectul Cello Fundamento 5 intitulat One Million Hands Touch Cello a ajuns în școlile din regiunea centrală și de nord ale Vietnamului.

Muzica sa este deja pe platforme de muzică digitală precum Spotify și Apple Music de la casa de discuri franceză Believe.

”În multe postări de pe rețelele de socializare, am acordat prioritate partajării transformării digitale a muzicii, parțial pentru a-mi arăta munca și pentru a fi cunoscută de tot mai mulți artiști. De fapt, artiștii din multe părți ale lumii au participat și au realizat multe în mediul digital. Schimbarea și exploatarea tehnologiei în muzică nu numai că va crește gradul de conștientizare a drepturilor de autor, dar oferă și artiștilor un venit. Lansarea de muzică pe platforme online precum Spotify, Apple Music, Amazon Music, Tidal, este o oportunitate pentru o singură persoană” mai adaugă Xuân.

”Vă pot spune că potrivit reprezentantului Believe din Vietnam, eu sunt unul dintre primii artiști vietnamezi care au participat la transformarea digitală. Împărtășesc și conectez transformarea digitală cu colegii mei precum violoncelistul Hà Miên, dirijorul Đồng Quang Vinh și cântărețul Tân Nhàn”, a precizat pentru Saigon Giải Phóng, Xuân.

Deasemnea Xuân a conchis că; ”Pandemia mi-a schimbat multe dintre planuri, inclusiv violoncelul cu un milion de mâini. Multe concerte au fost întârziate, cum ar fi un concert solo cu orchestra Oradea în România și Ungaria pe care doresc să le susțin cât mai curând”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-18



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE