2021-09-24 06:43

Liderii UE nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

 |  07:27
Liderii UE nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri. "Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedinte", Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

"Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat", a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental, transmite Mediafax.

"Situaţia nu s-a schimbat fundamental" într-o săptămână "şi sunt puţine şanse" ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

"Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

"El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună", a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei "au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri" prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

 

Viktor Ianukovici rămâne inflexibil

Joi seară, de la sosirea sa la Vilnius, Ianukovici s-a întâlnit timp de mai bine de o oră cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi al Comisiei, Jose Manuel Barroso.

"Am slabe speranţe că vom reuşi de data aceasta, însă uşa rămâne deschisă", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, care urmează să se întâlnească cu Ianukovici vineri dimineaţă înainte de reluarea lucrărilor summitului.

"Preşedintele Ianukovici este pe punctul de a pune ţara sa într-o situaţie de vulnerabilitate extremă deoarece a pierdut posibilitatea de a o ancora la Europa iar acum este în derivă. Însă în ce direcţie (...) către est sau în jos, nu ştiu", a comentat liderul diplomaţiei suedeze Carl Bildt.

UE afirmă constant că acordul va rămâne disponibil şi după încheierea summitului, sugerând că ar putea fi încă semnat în următoarele luni, mai ales în timpul summitului UE-Ucraina prevăzut pentru februarie 2014.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE