2024-04-20 15:12

Jurnaliștii francezi au ieșit în stradă: ”Vom pune jos telefoanele când voi veți pune jos armele”

 |  21:22
Jurnaliștii francezi au ieșit în stradă: ”Vom pune jos telefoanele când voi veți pune jos armele”

Jurnaliștii au ieșit în stradă la Paris pentru a protesta împotriva unui articol de lege ce le interzice să mai publice imagini ale ofițerilor de poliție în timpul intervențiilor. Protestul continuă și în seara de sâmbătă, alături de jurnaliști fiind și activiștii pentru drepturile omului. Au fost mobilizate forțe ale poliției într-un număr impresionant.

Motivul este un articol de lege care incriminează difuzarea de imagini ale poliţiştilor în timpul intervenţiilor atunci când ele aduc „atingere” integrităţii lor „fizice sau psihice”, potrivit Agerpres. Potrivit articolului votat în prima cameră a parlamentului francez, se pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 eur difuzarea „imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare” al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor.

Mulți dintre ce icare au protestat în piața Trocadero din Paris au purtat binecunoscutele veste galbene, au fost scandate mesaje precum „Libertate””, „Toată lumea vrea să filmeze poliția!”, au fost pancarte pe care era scris  „Vom pune jos telefoanele când voi veți pune jos armele”.

Susținătorii legii spun că ofițerii de poliție și familiile lor au nevoie de protecție în fața hărțuirii, atât online cât și în persoană atunci când sunt la datorie. Cei care contestă legea spun că încalcă libertatea jurnaliștilor de a relata și, în plus, tragerea la răspundere a poliției în cazul unor abuzuri este mult îngreunată.

Protestele de sâmbătă vin și după marțea trecută, când doi jurnaliști au fost reținuți la un protest care a dus la confruntări cu poliția în timp ce parlamentarii din Adunarea Națională au început să dezbată articolul de lege care este susținut de partidul președintelui Emmanuel Macron și de aliații săi parlamentari.

Articolul a trecut vineri de prima lectură, o a doua va fi marți, săptămâna viitoare, apoi ajunge în Senatul francez, care este cameră decizională. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-11-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE