2021-07-26 22:40

Împuşcături pe străzile din Cairo. Fraţii Musulmani denunţă "lovitura de stat" orchestrată de armata egipteană

 |  17:24
Împuşcături pe străzile din Cairo. Fraţii Musulmani denunţă "lovitura de stat" orchestrată de armata egipteană

Militanţii pro-Morsi şi militarii egipteni s-au înfruntat vineri într-un schimb de focuri. Ample proteste au fost organizate la Cairo de mişcarea Fraţii Musulmani care a denunţat "lovitura de stat militar" prin care a fost demis preşedintele islamist. Tot vineri, Uniunea Africană a decis suspendarea Egiptului din organizaţie.

După ce susţinătorii regimului Mohamed Morsi au fost implicaţi într-un schimb de focuri cu militari egipteni în Capitala Egiptului pe fondul organizării de către Fraţii Musulmani a unor ample manifestaţii, opoziţia egipteană a anunţat că va organiza, la rândul său, propriile proteste, scrie Mediafax.

Fiindcă islamişti înarmaţi au atacat un aeroport în oraşul El Arish din Sinai, armata egipteană a anunţat o stare de urgenţă în provinciile Sinaiul de Sud şi Suez. 'Starea de pregătire' a fost ridicată la cel mai înalt nivel în cele două provincii, din cauza acestui atac, a afirmat un comandant al armatei egiptene, Osama Asakar.

În urma demiterii lui Morsi, într-un comunicat publicat în noaptea de joi spre vineri, militarii au îndemnat populaţia la unitate şi "reconciliere". Forţele armate au cerut renunţarea la "răzbunare" pentru a "realiza reconcilierea naţională", într-un text publicat pe pagina oficială de Facebook. În plus, armata a afirmat că "măsurile excepţionale şi arbitrare împotriva oricărei mişcări politice" ar trebui să fie evitate, cu referire la forţele de securitate care au întreprins măsuri represive împotriva liderilor mişcării Fraţii Musulmani, din care provine Morsi. Armata a subliniat că "adunările paşnice şi libertatea de exprimare sunt drepturi garantate pentru fiecare". Joi dimineaţa, preşedintele Curţii Constituţionale din Egipt, Adly Mansour, a fost învestit în funcţia de preşedinte interimar, înlocuindu-l pe Morsi.

Mai mult, Uniunea Africană a decis suspendarea Egiptului ca răspuns un 'schimb de putere neconstituţional'. Măsura durează, în general, până la restabilirea ordinii constituţionale. 'În temeiul mandatului oferit de instrumentele relevante ale UA, Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane decide să suspende participarea Egiptului la activităţile UA până la restabilirea ordinii constituţionale', a anunţat secretarul acestuia, Admore Kambudzi, potrivit Agerpres.

Repercusiuni asupra războiului din Siria

Căderea regimului Morsi ar putea afecta coaliţia care luptă împotriva Damascului. Egiptul era una dintre cele mai active ţări musulmane care încercau să obţină înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assa iar in timpul numeroaselor mitinguri de la Cairo, activişti ai fostului partid aflat la putere, Fraţii Musulmani, îndemnau chiar la jihad împotriva guvernului alawit din Siria, dar regimul Morsi a picat. Această schimbare poate face ca Egiptul să nu mai militeze împotriva regimului Bashar al-Assad.

Damascul nu-şi ascunde satisfacţia în legătură cu aceste ultime evenimente din Egipt. 'Ceea ce se întâmplă în Egipt înseamnă prăbuşirea aşa-zisului islam politic. Aceasta este soarta tuturor celor care încearcă să folosească religia în scopuri politice sau meschine', a declarat Bashar al-Assad. Într-adevăr, este vorba de o slăbire generală a coaliţiei anti-Assad care s-a creat în lumea musulmană, în condiţiile în care Egiptul, chiar dacă în ultimii ani s-a confruntat cu mari probleme financiare, rămânea mereu centrul spiritual al islamului şi un punct de orientare pentru vecinii din regiunea arabă. 'Coaliţia anti-Assad se află în criză. 'Primăvara arabă' s-a răsfrânt nu doar asupra Egiptului, ci şi asupra multor altor ţări, preocupate acum de probleme interne, cum este, de exemplu, şi Turcia', a afirmat expertul rus Serghei Sereghicev, de la Institutului pentru Orientul Mijlociu cu sediul în Moscova.

Conform lui Sereghicev, serviciile secrete egiptene, extrem de avizate în ceea ce priveşte evenimentele din Orientul Mijlociu, continuă să monitorizeze situaţia din Siria. 'Dată fiind instabilitatea din patrie, ele nu au câtuşi de puţin nevoie ca din Siria în Egipt să se îndrepte un flux de arme şi de mercenari-islamişti', a adăugat sursa citată.

Totuşi, nu este de aşteptat ca slăbirea blocului anti-Saad să ducă imediat la începerea de întrevederi ale foştilor adversari cu preşedintele sirian şi la sprijinirea sa în războiul împotriva opoziţiei. 'Este puţin probabil ca Egiptul să-şi schimbe în mod radical abordarea şi să începe să colaboreze cu Assad. Egiptul este un stat sunnit, iar opţiunea pentru blocul sunnit (Turcia, Arabia Saudită, Qatar) va fi probabil menţinută', consideră şeful Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Puşkov. Însă, fie şi numai neutralizarea, chiar şi temporară, a uneia dintre ţările coaliţiei anti-Assad ar putea detensiona situaţia pentru Damasc. În ultima vreme, trupele guvernamentale siriene sunt în mod evident în avantaj, ele reuşind să-i blocheze pe combatanţii Armatei Siriene Libere în oraşul Homs şi ducând o ofensivă pe întreg teritoriul ţării. În prezent, când coaliţia anti-Assad s-a dovedit slăbită, multe depind de monarhiile din Golful Persic, subliniază Izvestia. 'Arabia Saudită şi Qatarul - iată nucleul acestei coaliţii. Ele vor continua să livreze opoziţiei siriene arme şi combatanţi', a declarat Serghei Demidenko, expert orientalist în cadrul Institutului moscovit pentru studii şi analize strategice. De altfel, chiar şi acestor ţări bogate le va fi dificil să-i sprijine pe adversarii lui Assad. Dacă înainte ele puteau să agite drapelul coaliţiei, acum vor fi evidente interesele lor personale, orientate către sprijinirea sunniţilor şi extinderea influenţei lor pe teritoriul Siriei. Rebelii sirieni şi-au înteţit la rândul lor opoziţia, temându-se că vecinii lor, preocupaţi de propriile probleme, nu o vor putea ajuta în mod real.  


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-05

In legatura cu acest articol...

Egiptul, sub cravaşă militară. Judecătorul Adly Mansour a preluat interimatul la Cairo

Egipt: Mandate de arestare pentru liderii Fraţilor Musulmani

Judecătorul Adly Mansour desemnat preşedinte interimar al Egiptului

Armata egipteană a preluat puterea în numele poporului
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE