2021-01-19 19:19

Ho Quang Loi, Prim-Vicepreședintele Asociației Jurnaliștilor din Vietnam (VJA): „Vietnamul mulțumește MAE român și ministrului Aurescu pentru ajutorul acordat!”

 |  08:59
Ho Quang Loi, Prim-Vicepreședintele Asociației Jurnaliștilor din Vietnam (VJA): „Vietnamul mulțumește MAE român și ministrului Aurescu pentru ajutorul acordat!”

Jurnalistul Ho Quang Loi, Prim-Vicepreședintele permanent al Asociației Jurnaliștilor din Vietnam (VJA), a acordat un interviu în exclusivitate pentru Puterea24.ro. Quang Loi este absolvent al Facultății de Filologie de la Universitatea București, promoția 1979. El și-a exprimat respectul, dragostea și gratitudinea față de România și poporul roman și a ținut să mulțumească, în special MAE român și ministrului Bogdan Aurescu, pentru sprijinul acordat Vietnamului în semnarea și îndrumarea celor două importante acorduri, EVFTA și EVIPA, pe timpul președinției românești a UE. VJA numără circa 23.000 de membri, inclusiv reporteri, editori și personal care lucrează pentru televiziuni, ziare, agenții de presă, școli de jurnalism sau birouri de management ale jurnalismului. VJA este coordonatoarea întregii prese vietnameze.

Reporter: Care sunt obiectivele celui de-al 13- lea Congres al Partidului Comunist Vietnamez ce urmează a se derula în curând? Asta și ținând cont de faptul că sunteți un membru de frunte al partidului și statului Vietnam.

Ho Quang Loi: Cel de-al 13-lea Congres al Partidului Național în perioada 25 ianuarie - 2 februarie 2021, decizia asupra congresului a fost luată de Comitetul central al partidului în timpul celui de-al 14-lea plen, care a avut loc în perioada 14-18 decembrie 2020 la Hanoi.

În plen, comisia a discutat și a adoptat proiecte de rapoarte care vor fi prezentate la cel de-al 13-lea Congres al Partidului Național, inclusiv un raport politic, un raport de evaluare a punerii în aplicare a strategiei de dezvoltare socio-economică 2011-2020 și construirea programului social 2021-2030. -strategia de dezvoltare economică și un raport care revizuiește realizarea sarcinilor socio-economice în perioada 2016-2020 și orientările și sarcinile pentru 2021-2025.

Celelalte rapoarte s-au axat pe construirea partidului și executarea statutelor partidului și conducerea și conducerea Comitetului central al partidului în timpul celui de-al 12-lea mandat, în timp ce punerea în aplicare a regulamentului de lucru al Comitetului central al partidului, al Biroului politic și al secretariatului în timpul mandatului. au fost, de asemenea, dezbătute.

Delegații au analizat sarcinile personalului și organizarea celui de-al 13-lea Congres al Partidului Național, printre altele. Au votat introducerea personalului în Biroul Politic și în Secretariat.

Comitetul a deliberat proiectele de regulamente de lucru și alegeri ale celui de-al 13-lea Congres al Partidului Național, în conformitate cu statutele Partidului, precum și cu principiile și regulamentele acestuia

 

Reporter: În noile condiții internaționale cum vedeți situația actuală de frământare politică de la Washington?

Ho Quang Loi: Acordăm o mare atenție relațiilor bilaterale dintre Vietnam și USA și urmărim cu atenție și îngrijorare evoluția evenimentelor din USA. Ne dorim să întărim relațiile de colaborare cu noua administrație ce se va așeza la Washington. Credem și suntem convinși că relațiile Vietnam-USA pe deoparte și Vietnam-China și Vietnam-ASEAN pe de alta, constituie o mare șansă pentru consolidarea păcii în zona Asia-Pacific!

 

Reporter: Ce reprezintă pentru Vietnam declarația Premierului Phuc care spune că „Hanoiul trebuie ca până în 2045 să devină capitala întregii Asii de sud-est?”

Ho Quang Loi: Înseamnă că țara noastră va dezvolata industria, agricultura și celelalte ramuri economice ce vor avea la bază cele mai înalte tehnologii digitale ale lumii. Noi avem această ambiție în digitalizare și dezvoltare durabilă pe care o numim VIETNAM 4.0. În acest sens a precizat premierul Phuc că vom deveni capitala economică a întregii Asii de sud-est. Chiar în timp de pandemie am făcut investiții serioase în economie. Astfel valoarea investițiilor publice din Vietnam în prima jumătate a anului 2020 a fost apreciată la VND 156 trilioane (cca 6,7 miliarde USD), potrivit datelor de la Ministerul Planificării și Investițiilor (MPI). Cifra este echivalentă cu 33,1% din ținta stabilită de Adunarea Națională, mai mare cu 28,56% ca cea înregistrată în aceeași perioadă din 2019. Actualmente este în plină dezvoltare și implementare pe tot teritoriul țării tehnologia 5G.

Deasemenea venitul total al bugetului de stat în 2020 a atins o valoare de circa 65 miliarde USD, până la 98% din estimarea inițială, acest lucru l-a spus atât ministrul ministrul finanțelor  Tiến Dũng cât și premierul Phuc!

 

Reporter: Ați avut în ultima perioadă și probleme cu unele persoane care și-au făcut conturi false pe Facebook și pe alte rețele de socializare. Liderii unei anumite Asociații a Jurnaliștilor Vietnamezi au fost condamnați la 15 și respectiv 11 ani de închisoare  pentru ”defăimare și atac la statul vietnamez”. Cum menageriați aceste chestiuni sensibile?

Ho Quang Loi: Această așa numită ”Asociație a Jurnaliștilor Independenți” finanțată din exterior de elemente criminale și teroriste nu a fost recunoscută niciodată de către Republica Socialistă Vietnam.

Totodatăvreau să vă amintesc că avem 65 de milioane de persoane care folosesc Facebook și alte rețele din social media. Oricare din aceste persoane este liber să se exprime cum vrea pe aceste rețele atâta timp cât nu intră în conflict cu legile R.S. Vietnam și interesele poporului nostru. Am elaborat regulile clare privind utilizarea rețelelor de socializare pentru jurnaliștii vietnamezi și zece coduri de etică pentru jurnaliști, coduri pe care VJA le-a emis încă din 2016.

Acum este epoca rețelelor sociale digitale în care milioane de oameni se pot alătura și oferi informații multidimensionale, ceea ce ajută cititorii să aibă viziuni mai obiective și mai cuprinzătoare.

Cu toate acestea rețelele sociale au avut și impacte negative asupra presei și a mass-media, în special atunci când jurnaliștii s-au bazat exclusiv pe informațiile disponibile pe rețeaua socială și au prezentat informații neverificate, care au dus la încălcarea codurile lor profesionale de etică. Aceste lucruri pot conduce la erodarea încrederii cititorilor în jurnaliști și jurnalism și pot afecta negativ stabilitatea socială.

Ori liderii acelei Asciații fantomă, respectiv Pham Dung și Thuy au violat în mod repetat legile statului vietnamez și au conspirat la schimbarea regimului politic și social legitim ales de poporul vietnamez.

 

Reporter: România și Vietnamul sărbătoresc 70 de ani de relații bilaterale. Cum vede un fost student vietnamez în România acest fapt?

Ho Quang Loi: Este un moment deosebit al relațiilor diplomatice  și culturale dintre cele două țări. Eu personal am o mare apreciere pentru contribuția României la relațiile de prieteneie, chiar frățești dintre cele două popoare. Iubesc poporul român și România, țara în care m-am format ca intelectual și pe care o prețuiesc nespus de mult. Și pe această cale vreau să mulțumesc Guvernului României dar mai ales eforturilor susținute ale Ministerului Afacerilor Externe român și ministrului Bogdan Aurescu ce au contribuit productiv la întărirea relațiilor dintre cele două state și națiuni. Dar și pentru semnarea tratatelor EVFTA și EVIPA ce vor duce într-o nouă paradigmă economică politica Vietnamului și ASEAN pe de o parte cu România și UE pe de altă parte.

 

*Jurnalistul Ho Quang Loi s-a născut în 1956 în Quynh Doi, Quynh Luu, Nghe An. El a câștigat 9 premii naționale de jurnalism (inclusiv premii 5 A), două premii pentru literatură, mai multe premii de artă și presă pentru reflectarea războiului revoluționar și de unire a Vietnamului. Premiul întâi la Ngo Tat To Press.

Autor al cărții „Timpul și cultura” carte care reflectă problemele fierbinți care au zguduit societatea, cum ar fi: prăbușirea regimurilor socialiste din Uniunea Sovietică și Europa de Est, cele două războaie din Golf, căderea turnurilor gemene din 9/11/2001 și modul de combatere a terorismului, a problemelor etnice, a religiilor, a drepturilor omului, a erei digitale cu obsesia rețelei de socializare ca super-putere.

De altfel, cartea tratează și problemele culturale ale lumii și Vietnamului din perspectiva poporului vietnamez. În prezent ocupă funcția de vicepreședinte permanent al Asociației Jurnaliștilor din Vietnam și a fost secretar general al Federației Jurnaliștilor din ASEAN.  El este consilier personal pe probleme de media al Premierului Nguyen Phuc.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE