2021-08-01 11:12

Grecia: Lupte de stradă după moartea unui tânăr care nu avea bilet în troleibuz

 |  09:01
Grecia: Lupte de stradă după moartea unui tânăr care nu avea bilet în troleibuz

Grupuri de tineri s-au bătut cu forţele de ordine vineri la Atena, protestând faţă de moartea unui tânăr pasager într-un troleibuz în timpul controlului de bilete, un deces pentru care grupurile anti-austeritate dau vina pe politicile economice dure ale guvernului, relatează Associated Press.

Confruntările cu forţele de ordine au izbucnit în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au mărşăluit prin cartierul muncitoresc Peristeri după înmormântarea tânărului, scandând sloganuri antiguvernamentale. Unii protestatari au dat foc la pubele şi au aruncat cu pietre în poliţişti, care au răspuns cu grenade paralizante şi spray cu piper.

Cel puţin patru persoane au fost reţinute, dar nu au fost raportaţi răniţi.

Tânărul care a murit, Thanassis Kanaoutis, 19 ani, studia la o şcoală tehnică, a căzut din troleibuz şi a decedat marţi seară, după ce uşile vehiculului s-au deschis pe neaşteptate în urma unei altercaţii cu un controlor pentru că nu şi-a validat biletul. Incidentul este în curs de investigare.

Coaliţia Stângii Radicale SYRIZA, principalul partid de opoziţie din Grecia, a pus moartea tânărului pe seama gravei criză economică din ţară, afirmând că tânărul era şomer şi a murit pentru că nu îşi putea permite să plătească tariful biletului de 1,20 euro.

SYRIZA a cerut de asemenea transport gratuit pentru şomeri, pensionari cu venituri mici şi studenţi.

"Eu nu plătesc", grupul anti-austeritate care pledează pentru non-plata tarifelor de transport în comun, taxelor de autostradă şi facturilor de utilităţi, l-a prezentat pe tânăr ca fiind "primul luptător mort de nesupunere civilă".

Poliţia a suspendat temporar serviciile de troleibuz în Peristeri de teama atacurilor asupra lucrătorilor din transporturi şi a închis două staţii de metrou. Mai mulţi tineri au vandalizat autobuze după moartea lui Kanaoutis la Atena şi Salonic, unde 13 persoane au fost arestate pentru a fi scris sloganuri cu spray pe un autobuz.

Sute de protestatari au mărşăluit prin Peristeri până la cimitirul local, oprind un autobuz din drum, deteriorându-i parbrizul şi scriind cu spray pe sticlă "criminali", relatează Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-08-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE