2021-09-22 00:14

Generalul al-Sissi: Egiptul va reacţiona la violenţa islamiştilor

 |  16:12
Generalul al-Sissi: Egiptul va reacţiona la violenţa islamiştilor

Egiptul nu se va plia în faţa violenţei islamiştilor. Acesta a fost mesajul generalului Abdel Fattah al-Sissi, şeful armatei egiptene, lansat duminică seara, la o reuniune la care au participat aproximativ 100 de ofiţeri superiori ai armatei şi poliţiei, precum şi ministrul de Interne, Mohammed Ibrahim.

„Oricine îşi imaginează că violenţa va face statul şi egiptenii să se plieze trebuie să îşi revizuiască poziţia, noi nu vom rămâne niciodată tăcuţi în faţa distrugerii ţării”, a declarat generalul Sissi, conform Mediafax, în prima sa intervenţie de la începutul confruntărilor cu susţinătorii preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi.

Peste 750 de morţi

Armata condusă de al-Sissi l-a înlăturat de la putere şi l-a arestat la 3 iulie pe preşedintele Mohamed Morsi. De atunci, susţinătorii lui Morsi, protestează, la chemarea Fraţilor Musulmani, pentru revenirea acestuia la putere şi împotriva „loviturii de stat“. Însă armata şi poliţia îi dispersează sistematic, inclusiv deschizând focul împotriva lor. Puterea, care a decretat stare de urgenţă şi a impus restricţii de circulaţie, a autorizat soldaţii şi poliţiştii să deschidă focul asupra manifestanţilor ostili. Peste 750 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor în decurs de cinci zile, majoritatea fiind susţinători ai lui Morsi.

Poliţişti ucişi

Cel puţin 24 de poliţişti egipteni au fost ucişi luni în peninsula Sinai în urma unui atac cu rachete asupra celor două vehicule care-i transportau, relatează Agerpres. Atacatorii, despre care se presupune că ar fi membri ai mişcării radicale islamiste, au atacat convoiul în timp ce acesta se îndrepta către localitatea Rafah. Cu o zi în urmă, 38 de deţinuţi islamişti egipteni au fost ucişi după ce au încercat să evadeze în timpul transferului lor din Cairo către o închisoare de la periferia capitalei.

Mubarak, liber

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, înlăturat de la putere în urma revoltei populare din 2011, va fi eliberat din închisoare în următoarele 48 de ore, după ce a fost achitat într-un caz de corupţie, a declarat luni avocatul său, Fareed El-Deeb, pentru Reuters, citat de Agerpres.

Singurele motive legale pentru continuarea detenţiei lui Hosni Mubarak sunt legate de un alt caz de corupţie, care va fi clarificat mai târziu săptămâna aceasta, a mai afirmat Deeb. Mubarak (85 de ani) va fi rejudecat pentru complicitate în uciderea unor manifestanţi în timpul revoltei populare de la începutul anului 2011.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE