2020-10-21 19:25

Găgăuzii sfidează Chişinăul pronunţându-se asupra politicii externe a R. Moldova

 |  19:27
Găgăuzii sfidează Chişinăul pronunţându-se asupra politicii externe a R. Moldova

Găgăuzii au fost chemaţi, duminică, la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei regiunii şi asupra orientării Republicii Moldova. Consultarea populară nu este recunoscută de autorităţile de la Chişinău, dar ar putea avea impact politic asupra Republicii Moldova. Opoziția comunistă de la Chișinău sprijină, însă, organizarea referendumului privind vectorul politicii externe.

Cei aproximativ 98.000 de locuitori cu drept de vot au trebuit să spună dacă sunt de acord cu afirmarea dreptului la autodeterminare teritorială pentru regiunea Găgăuzia şi dacă preferă integrarea europeană a Republicii Moldova sau aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică, relatează Mediafax. Organizarea referendumului a fost decisă de Legislativul din Găgăuzia în noiembrie 2013, dar Procuratura Generală a R. Moldova a anunţat pe 9 ianuarie deschiderea unui dosar penal vizându-i pe reprezentanţii locali care organizează consultarea populară. În plus, decizia Adunării Populare privind organizarea referendumului a fost invalidată şi de tribunalul local de la Comrat, capitala Găgăuziei, care a decis că Legislativul local nu are astfel de competenţe.

Pentru organizarea referendumului au fost cheltuiți aproape 100.000 de dolari, bani pe care i-a donat un „sponsor privat”, un cetățean originar din autonomie care locuiește în Rusia, notează Agerpres. Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a refuzat să ofere ștampilele speciale utilizate la alegeri, astfel că autoritățile din regiune au confecționat propriile ștampile.

Unitatea Teritorial Autonomă Gagauz Yeri (Găgăuzia) are o populație de circa 150.000 de persoane (aproximativ 4% din populația R. Moldova, fără regiunea transnistreană), dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populație ortodoxă, de origine turcă). La începtul anilor '90, în regiune a existat o mișcare separatistă, care la un moment dat a anunțat și independența regiunii, nerecunoscută însă. În 1994, a fost recunoscut prin lege statutul de regiune autonomă. Găgăuzia are propriul Guvern (comitetul executiv) și Parlament (adunarea populară) și este condusă de un bașcan (guvernator), care este șeful puterii executive. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale: rusa, găgăuza și, aproape deloc, româna.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE