2021-08-01 10:42

UPDATE. Fostul miliardar rus Mihail Hodorkovski a fost graţiat de Vladimir Putin

 |  09:17
UPDATE. Fostul miliardar rus Mihail Hodorkovski a fost graţiat de Vladimir Putin

Fostul miliardar rus Mihail Hodorkovski, un adversar al preşedintelui rus, încarcerat de peste zece ani, a cerut graţierea lui Vladimir Putin sub presiunea serviciilor secrete, scrie cotidianul Kommersant în ediţia de vineri.

UPDATE ora 11.58: Fostul magnat rus al petrolului şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski a fost eliberat vineri din închisoarea în care era deţinut, după graţierea acordată de preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat agenţia Interfax, relatează AFP.

“În jurul orei 12:20 (ora 08:20 GMT), Mihail Hodorkovski a părăsit închisoarea” , a indicat o sursă sub acoperirea anonimatului. Conducerea regională a administraţiei penitenciare nu a confirmat această informaţie.

UPDATE ora 10.36: Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decretul de graţiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare de 10 ani, iar decizia va intra în vigoare imediat, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

Vladimir Putin a anunţat joi, în pofida oricărei aşteptări, că Hodorkovski, care poate fi pus în libertate în mai 2014, i-a adresat recent o cerere de graţiere, un lucru pe care a refuzat să îl facă anterior, în măsura în care gestul înseamnă recunoaşterea implicită a vinei, transmite Mediafax.

După dezvăluirea, la începutul lui decembrie, de către justiţia rusă, a unor noi anchete vizându-l pe Hodorkovski, care au toate şansele să conducă la al treilea proces, membri ai serviciilor secrete s-au întâlnit cu fostul oligarh, au declarat surse sub protecţia anonimatului citate de Kommersant.

Aceştia i-au spus că starea de sănătate a mamei sale se deteriorează şi despre un nou dosar penal împotriva sa, potrivit ziarului.

Cu puţin înainte să anunţe că îl va graţia pe Hodorkovski, Vladimir Putin a sugerat, în conferinţa de presă anuală, că fostul magnat al petrolului nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la un al treilea proces.

Considerat cel mai bogat om din Rusia şi totodată unul dintre cei mai influenţi, Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare pentru "escrocherie şi fraudă fiscală", o pedeapsă majorată la 14 ani în urma unui al doilea proces, în 2010, pentru "furt de petrol şi spălarea" sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Apărători ai drepturilor omului şi observatori străini afirmă că Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE