2024-04-26 01:27

Finlanda anunță oficial că va depune cererea de aderare la NATO

 |  14:00
Finlanda anunță oficial că va depune cererea de aderare la NATO

Președintele și guvernul finlandez au anunțat duminică în mod oficial că țara nordică va depune cererea de aderare la NATO, deschizând calea pentru extinderea alianței militare occidentale, ajungând la 30 de membri, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, informează G4Media.ro.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă comune la Palatul Prezidențial din Helsinki.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat Niinisto. Marin a afirmat că speră ca Parlamentul finlandez să confirme decizia de a solicita aderarea la NATO în următoarele zile și a spus că speră că aprobarea se va baza pe un mandat puternic.

Vorbind alături de președintele Finlandei la Helsinki, ea a declarat că amândoi au fost în contact strâns cu țările membre NATO, iar NATO însăși le mulțumește pentru sprijinul primit până acum.

„În Finlanda ne așteaptă încă procesul parlamentar, dar am încredere că parlamentul va dezbate această decizie istorică cu determinare și responsabilitate”, a spus ea, citată de BBC.

Parlamentul finlandez este așteptat să aprobe decizia în zilele următoare, dar aceasta este considerată o formalitate.

O cerere oficială de aderare va fi apoi depusă la sediul NATO din Bruxelles, cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-05-15



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE