2020-10-24 09:38

EXPLOZIA din BEIRUT, cel mai recent bilanț: 113 morți, zeci de dispăriți, 4.000 de răniți

 |  19:16
EXPLOZIA din BEIRUT, cel mai recent bilanț: 113 morți, zeci de dispăriți, 4.000 de răniți

Cel puţin 113 persoane au murit în urma exploziilor devastatoare de marţi din portul Beirut şi zeci au fost date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat miercuri de ministrul sănătăţii, Hamad Hassan, relatează AFP.

Puternicele deflagraţii de marţi seară s-au soldat şi cu 4.000 de răniţi. "Există încă, cu siguranţă, victime sub dărâmături şi primim zeci de apeluri legate de dispăruţi", a declarat el presei, pe marginea unei reuniuni a guvernului, scrie agerpres.ro.

O primă explozie puternică, în zona portuară a Beirutului, a avut loc marţi seara, către ora locală 18.00 (şi ora României), urmată mai întâi de un incendiu şi de câteva detonări, iar apoi de o a doua explozie, mult mai puternică, care a provocat o enormă degajare de fum, sub formă de ciupercă şi a distrus portul şi clădiri din jur, scrie news.ro.

Exploziile, al căror suflu a fost resimţit pe Insula Cipru, la peste 200 de kilometri distanţă, au fost înregistrate de senzorii Institutului american de geofizică USGS ca un cutremur de magnitudinea 3,3.

Aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate într-un depozit, portul Beirut, care a explodat, a declarat premierul libanez, Hassan Diab, care a denunţat ”un dezastru în toate sensurile cuvântului”.

Potrivit directorului Siguranţei Generale, Abbas Ibrahim, încărcătura de nitrat de amoniu - un îngrăşământ chimic, dar şi o componentă a unor explozivi - era depozitată de ani de zile într-un depozit situat în apropierea unor cartiere foarte frecventate.

Nitratul de amoniu este o sare albă şi inodoră, folosită ca bază în numeroase îngrăşăminte pe bază de azot, sub formă de granule, şi a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv o explozie, în 2001, la uzina AZF de la Toulouse, în sud-vestul Franţei, unde 300 de tone de nitrat de amoniu au explodat brusc, omorând 31 de oameni.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-08-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE