2024-04-26 01:41

Epilog în procesul de revoltă din Dong Tam: doi condamnați la moarte unul pe viață

 |  13:11
Epilog în procesul de revoltă din Dong Tam: doi condamnați la moarte unul pe viață

Epilog pentru cei 29 de inculpați în procesul de revoltă din comuna Dong Tam de lângă Hanoi. Doi bărbați, Le Dinh Cong, în vârstă de 56 de ani, și Le Dinh Chuc, în vârstă de 40 de ani, au fost găsiți vinovați de crimă și au fost condamnați la moarte de către Curtea Populară de Justiție din Hanoi.

Fiul lui Cong, Le Dinh Doanh, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru aceeași acuzație. Bui Viet Hieu, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat la 16 ani de închisoare, Nguyen Quoc Tien la 13 ani iar Nguyen Van Tuyen la 12 ani.

Verdictul menționează că cei șase inculpați au urmărit să comită crima, în ciuda avertismentelor poliției de la fața locului. Au complotat, au făcut misiuni specifice și s-au pregătit să-și execute planul de „săvârșirea directă a infracțiunii cu scopul de a ucide cât mai mulți ofițeri de poliție ...”

”Inculpații au manifestat agresivitate și violență în uciderea a mai mult de două persoane care erau ofițeri de poliție. Pentru că au aruncat grenade asupra poliției și au provocat pagube fatale, aceștia s-au făcut vinovați de „folosirea metodei uciderii cu premeditare. Faptul că grenada nu a explodat, a fost doar noroc pentru polițiști dar și pentru inculpați”, a spus instanța de judecată.

Cong a fost un creierul din spatele ședințelor organizate pentru organizarea protestelor. El a transmis în direct un videoclip în care a declarat că vor fi uciși între 300 și 500 de polițiști. A cumpărat grenade și a instruit alți săteni să facă cocktailluri Molotov. Comportamentul acestui inculpat a fost unul dintre motivele care au dus la moartea celor trei polițiști, se spune în verdict.

Chuc, fratele vitreg al lui Cong și Doanh au amenajat un șanț adânc de un metru în care au turnat benzină iar cei trei polițiști au căzut în capcana întinsă. Deoarece membrii familiei lui Doanh, Cong (tată) și Chuc (unchiul), au fost condamnați la moarte, judecătorii au spus că i-au dat o condamnare pe viață pe considerente „umanitare”.

Alți douăzeci și trei de inculpați au fost primit pedepse pentru „rezistența la ofițerii de aplicare a legii în îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale”. Printre aceștia se numărau Bui Thi Noi, 62 de ani, care a primit cea mai lungă perioadă de închisoare de șase ani, din acest grup. Alți inculpați au primit pedepse de câte cinci ani de închisoare pentru aceeași acuzație.

 Restul de 17 inculpați au primit pedepse de câte trei ani de închisoare. 14 au primit pedepse cu suspendare cuprinse între 15 luni și 30 de luni și au fost eliberați în instanță dacă nu au avut vreun alt dosar penal împotriva lor. Judecătorii au modificat acuzația de la „crimă” la „rezistență la ofițerii de gardă” pentru 19 inculpați.

 

Revolta a fost condusă de un veteran al Partidului Comunist și al războiului din Vietnam

 

În noiembrie 2019, Comandamentul Forțelor Aeriene pentru Apărare Aeriană (ADAFC) din cadrul Ministerului Apărării a planificat să construiască ziduri care să înconjoare baza aeriană militară Mieu Mon. Din acest motiv, ADAFC a cerut poliției din Hanoi să îi sprijine în asigurarea securității pe șantier. Poliția a protejat, de asemenea, clădirea Comitetului popular al comunei Dong Tam și a asigurat securitatea socială în localitate.

În decembrie 2019, Kinh, care șeful organizației de partid al comunei Dong Tam, președintele Comitetului popular Dong Tam și șeful poliției comunei Dong Tam, dar și veteran al războiului contra USA, ”i-a cerut fiului său și altor membri ai echipei să pregătească arme pentru a ataca și extermina ofițerii ce se ocupau cu aplicarea legii”, spune presa locală citând procuratura populară din Hanoi.

Inculpatul Nguyen Quoc Tien a fost însărcinat de șeful organizației de partid să cumpere grenade în timp ce Le Dinh Cong fabrica bombe pe gaz și lăncii de fier cu cuțite ascuțite în vârf, toate acestea fiind acte sunt ilegale în conformitate cu legea vietnameză.

În după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2020, sub îndrumarea lui Le Dinh Kinh, 84 de ani, inculpatul Cong a cerut complicilor săi să aducă arme: cuțite, secere, bombe cu gaz și containere cu cărămidă, la casa lui Kinh.

În dimineața  zilei de 9 ianuarie 2020, când poliția a fost trimisă în zona bazei aeriene militare Mieu Mon, aceștia au fost atacați de către localnici care au transmis în direct lupta prin intermediul rețelelor sociale: Facebook, Twiiter etc. Astfel forțele de poliție au venit la poarta satului Hoanh, comuna Dong Tam (la aproximativ 50 de metri de casa veteranului Kinh) pentru a proteja ținta conform planului. În acel moment, Bui Van Nien și Le Dinh Quan au dat alarma. Răzvrătiții au folosit cărămizi, cocktailuri Molotov și cuțite pentru a ataca forțele de poliție, provocând moartea a 3 ofițeri de poliție și rănirea mai multor soldați.

În confruntările din fața casei lui Kinh, trei polițiști au murit arși când au încercat să intre înăuntru, iar veteranul Kinh a fost împușcat  după ce a încercat să arunce o grenadă de mână. În acest caz,  ancheta a concluzionat că comportamentul veteranului Kinh a fost unul de tip criminal. Ulterior Kinh a murit în deschiderea anchetei în spitalul în care era internat, astfel încât Parchetul nu a făcut alte mențiuni asupra acestuia.

Odată cu începerea procesului celor 29 de la Hanoi, în 7 septembrie, în zona satului Dong Tam au fost desfășurate în aceste zile, numeroase forțe de poliție și securitate pentru a preveni izbucnirea altor conflicte!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-15



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE