2021-07-26 23:15

După ce şi-a executat iubita, dictatorul Kim Jong-un îşi elimină mentorul

 |  15:54
După ce şi-a executat iubita, dictatorul Kim Jong-un îşi elimină mentorul

Regimul stalinist de la Phenian l-a îndepărtat pe Jang Song-thaek, unchiul şi mentorul liderului Kim Jong-un, din postul cheie ocupat în cadrul Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară. În plus, mai mulţi dintre apropiaţii lui Song-thaek au fost executaţi public.

Această schimbare reprezintă cea mai importantă destituire politică la Phenian de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, succesorul lui Kim Jong-il.Până la destituire Song-thaek a condus serviciul administrativ al Partidului Muncitorilor şi putea să servească drept "regent" al lui Kim Jong-un. Destituirea celui de al doilea om în stat sugerează o preocupare a dictatorului de la Phenian de a scăpa de eventuala concurenţă.

Jang Song-thaek a dispărut

Serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că lui Jang Song-thaek i-a fost retras postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, potrivit unui raport prezentat în faţa unui comitet parlamentar într-o reuniune de urgenţă, scrie Mediafax. Jang Song-thaek "a fost îndepărtat recent din post, iar doi dintre apropiaţii săi, Ri Yong-ha et Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie", a explicat deputatul Jung Cheong-rae.  Sursa a adăugat că "toţi membrii armatei au fost informaţi cu privire la aceste execuţii. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut".

Reabilitare după reeducare

Timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, Jang Song-thaek este soţul surorii lui Kim Jong-il, Kim Kyong-hui. Acesta a ghidat primii paşi ai nepotului său la conducerea ţării, după moartea lui Kim Jong-il. În 2004, Jang Song-thaek a căzut în dizgraţie şi a fost trimis la "reeducare" în industria oţelului, iar după o perioadă după un an a fost reabilitat. Anul trecut, în urma nominalizării în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei naţionale de apărare, influenţa sa a crescut considerabil.

Protector pentru noul lider

În timpul funeraliilor tatălui lui Kim Jong-un, prezenţa oficialilor civili şi militari văzuţi în jurul noului lider sugerea ocuparea unui rol esenţial în primii paşi făcuţi de tânărul moştenitor, proclamat în decembrie 2011 "lider suprem", în cursul unui miting militar grandios. "Funeraliile au furnizat câteva informaţii în legătură cu personalităţile care îl vor înconjura pe Kim Jong-un pentru a-l proteja", a explicat atunci Kim Yong-hyun, de la Universitatea Dongguk din Seul. Dacă prezenţa simbolică a lui Kim Ki-nam şi Choe Thae-bok a subliniat rolul partidului, apariţia lui Jang Song-thaek a sugerat un rol de susţinător pentru noul lider, a adăugat specialistul sud coreean.

Tradiţia crimei

În august, presa de la Seul a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi ordonat execuţia publică a fostei sale iubite, acuzată de implicare într-un caz de pornografie. Hyon Song-Wol a fost executată în faţa familiei, împreună cu alte 11 persoane la data de 20 august, acesta fiind inculpate în acelaşi caz. Fosta iubită a liderului de la Phenian cânta cu orchestra Unhasu. Ce doi s-au cunoscut în urmă cu zece ani, însă s-au despărţit deoarece Kim Jong-il dezaproba relaţia lor. După moartea acestuia, aceştia şi-ar fi reluat relaţia. Artista ar fi fost executată din "motive politice", a argumentat un expert în afaceri nord-coreene. Lichidările ar putea aibă legătură mai mult cu Ri Sol Ju, soţia lui Kim, care a fost cântăreaţă în acelaşi grup.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE