2021-08-03 01:22

După Brexit, majoritatea britanicilor vrea ÎNAPOI în UE

 |  20:05
După Brexit, majoritatea britanicilor vrea ÎNAPOI în UE

Divorţul între Regatul Unit şi Uniunea Europeană este consumat, la cinci ani de la referendumul Brexitului de la 23 iunie 2016, însă disensiuni puternice continuă să existe cu privire la schimbările profunde care abia încep să se facă simţite, într-un context bruiat de pandemia covid-19, relatează AFP.

Aproape 52% dintre britanici au votat atunci în favoarea ieşirii regatului din Uniune, iar 48% în favoarea rămânerii în blocul european. Rezultatului referendumului a provocat o undă de şoc atât în ţară, cât şi în rândul aliaţilor săi europeni şi nu numai, citează News.ro.

După mai multe amânări şi după trei ani de psihodramă politică, Regatul Unit şi-a ridicat ancora la 1 februarie 2020 şi a întors spatele aproape unei jumătăţi de secol de integrare europeană.

Această plecare a fost urmată, de la 1 ianuarie, în urma unei perioade de tranziţie şi unui acord comercial negociat dureros, de o ieşire definitivă din Uniunea Vamală şi din piaţa unică europeană.

De la începutul anului, schimburile comerciale între foştii parteneri au scăzut, iar regatul încă nu a gustat din beneficiile unei ţări ”independente”, cu un prestigiu revigorat pe scena internaţională, aşa cum a promis premierul conservator Boris Johnson, un mare campion al Brexitului.

Cu ocazia marcării a cinci ani de la referendum, şeful Guvernului a scos în faţă progresele permise, în opinia sa, de ”decizia capitală” de a părăsi UE, printr-o înăsprire a imigraţiei, succesul campaniei vaccinării împotriva covid-19 şi noi acorduri comerciale.

”Acum, că ne refacem după pandemie, vom profita din plin de potenţialul suveranităţii noastre regăsite”, dă el asigurări.

Între timp, ieşirea din UE mai degrabă a afectat unitatea ţării.

Separatiştii aflaţi la putere în Scoţia - eurofili - văd o nouă ocazie de a avansa în lupta lor pentru independenţă, un mijloc, în opinia lor, de a se întoarce în UE.

Pentru prima oară, de generaţii, britanicii nu se mai bucură de un acces liber pe continent - şi viceversa -, întrucât libera circulaţie a persoanelor s-a încheiat.

Divorţul este de-acum deplin implementat, însă britanicii încă se mai întreabă care-i vor fi efectele.

Un semn al fracturii care persistă, un sondaj publicat miercuri de Institutul Savanta ComRes arată că 51% dintre britanici ar vota să rămână în UE, în cazul în care referendumul ar avea oc azi, iar 49% ar vota să iasă din Uniune.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE