2024-04-20 05:25

După accidentul cu submarinul nuclear USS Connecticut, China reclamă că o navă spion americană desfășoară activități extinse în Marea Chinei de Sud

 |  12:25
După  accidentul cu submarinul nuclear USS Connecticut, China reclamă că o navă spion americană desfășoară activități extinse în Marea Chinei de Sud

O navă de cercetare oceanografică a US Navy desfășoară în aceste zile activități intense într-o zonă extinsă din Marea Chinei de Sud încă de la sfârșitul lunii septembrie. Experții militari chinezi spun că nava spion își propune să colecteze date geografice și hidrologice subacvatice pentru a-și susține războiul submarin din regiune împotriva Chinei. Această situație a atras atenția observatorilor militari după ce, recent, un submarin de atac nuclear al SUA a lovit un obiect subacvatic neidentificat în Marea Chinei de Sud chiar la începutul acestei luni, ceea ce evidențiză pregnant, nevoia marinei SUA de a afla mai multe despre regiune.

”USNS Mary Sears (T-AGS 65), o navă de cercetare oceanografică de clasă Pathfinder, a intrat în Marea Chinei de Sud pe 26 septembrie trecând la activități extinse de cercetare geo strategică a Mării Chinei de Sud”, precizează un grup de reflecție ( SCSPI) din Beijing.  În perioada 1 - 4 octombrie, nava a funcționat în apele din sudul insulei Hainan din China, în perioada 5 - 9 octombrie s-a apropiat de coasta Vietnamului și, până duminică, a ajuns în apele din apropierea insulelor Nansha, conform monitorizării SCSPI. 

Nava de cercetare oceanografică, de clasă Pathfinder, USNS Mary Sears, este specializată în detectarea și supravegherea terenului subacvatic, meteorologie și hidrologie.  În timp ce nava pare să efectueze cercetări științifice, adevărata sa misiune este de a sprijini războiul submarin și antisubmarin, deoarece poate desena hărți subacvatice care pot ajuta la navigarea submarinelor prietenoase sau poate amplasa dispozitive de detectare pentru a localiza submarine ostile, a precizat un expert militar  pentru publicația guvernamentală chineză Global Times.

Marina SUA dorește să aibă întotdeauna hărți actualizate și exacte ale Mării Chinei de Sud, astfel încât submarinele sale să poată naviga în siguranță fără a utiliza dispozitivele  sonare active, făcându-se mai furtive sau pot găsi locații bune pentru o ambuscadă, a mai spus expertul.

În timp ce USNS Mary Sears își desfășura activitatea în Marea Chinei de Sud, USS Connecticut, un submarin de atac nuclear din clasa Seawolf, a lovit un obiect subacvatic din regiune pe 2 octombrie, a informat CNN. În timp ce obiectul pe care l-a lovit submarinul rămâne necunoscut, experții  includ terenul accidentat, o balenă, resturi plutitoare sau o altă navă subacvatică.

Dacă submarinul a lovit într-adevăr terenul, înseamnă că harta marină pe care o folosea submarinul era depășită și s-a format un teren nou, fără știrea marinei SUA, au spus analiștii, menționând că activitatea navelor de cercetare oceanografică ar fi putut evita accidentul.

Atât activitățile recente ale USNS Mary Sears, cât și accidentul USS Connecticut au arătat că activitățile submarine intensive ale SUA în Marea Chinei de Sud, în largul apelor Chinei, sunt o amenințare nu numai pentru Marina Chineză, dar și pentru  activitățile civile din zonă, spun chinezii.

Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat într-o recentă conferință de presă  că SUA ar trebui să explice unde a avut loc exact accidentul submarin, dacă a provocat o scurgere nucleară sau a poluat mediul și dacă ar afecta siguranța navigației și a pescuitului.

"Vreau să subliniez  incidentul cauzează o amenințare serioasă și un risc semnificativ pentru pacea și stabilitatea regională. Aceasta este o provocare constantă a SUA de a crea probleme în Marea Chinei de Sud pe o perioadă lungă de timp",  aspus Zhao. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-12



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE