2021-10-27 23:44

DEZVĂLUIRI. Telefonul mobil al președintelui Franței, Emmanuel MACRON, ar fi fost spionat cu programul Pegasus

 |  20:29
 DEZVĂLUIRI. Telefonul mobil al președintelui Franței, Emmanuel MACRON, ar fi fost spionat cu programul Pegasus

Cotidianul francez „Le Monde” a dezvăluit, marţi, că telefonul portabil al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, a fost infectat de programul de spionaj informatic Pegasus.

Potrivit publicației, operaţiunea a fost condusă în numele serviciilor de informaţii marocane, informează News.ro.

Elaborat de firma israeliană NSO, acest virus permite, după ce a fost introdus în smartphone, să recupereze mesaje, fotografii, contacte şi chiar să asculte apeluri telefonice ale proprietarului. 

"Dacă faptele se dovedesc sunt foarte grave", a indicat anturajul şefului statului. 

"Pentru moment, rămânem în cadrul unei ipoteze. Nu există nicio certitudine", se spune, asigurând că "se va face lumină despre dezvăluirile din presă". 

În afară de preşedinte, fostul premier Edouard Philippe precum şi 14 miniştri din guvern au avut telefoanele infectate. 

Parchetul din Paris a deschis, marţi, o anchetă privind spionajul jurnaliştilor francezi inclusiv infiltrarea în telefoanele acestora a programului informatic de supraveghere Pegasus în numele statului marocan care îl contestă, dezvăluit duminică de un consorţiu media. 

Această anchetă a fost deschisă pentru o lungă listă de zece infracţiuni între care "afectarea vieţii private", "interceptarea de corespondenţă", "acces fraudulos" la un sistem informatic şi "conspiraţie".  Urmează plângerea făcută de site-ul Mediapart, ai cărui doi jurnalişti au fost spionaţi, la care se adaugă o plângere similară a publicaţiei Le Canard enchaîné.

Mai multe publicaţii, între care Le Monde, The Guardian şi The Washington Post, au dezvăluit duminică faptul că fondatorul Mediapart, Ewdy Plenel, şi jurnalistul Lénaïg Bredoux, au fost spionaţi de serviciile secrete marocane.

NSO, acuzată în mod obişnuit că face jocurile regimurilor autoritare, a asigurat mereu că software-ul său este folosit doar pentru a obţine informaţii despre reţelele criminale sau teroriste.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE