2021-07-28 17:18

Deputatul Remus Cernea: Recunoaşterea independenţei Kosovo, un mare pas înainte pentru Guvernul român

 |  19:26
Deputatul Remus Cernea: Recunoaşterea independenţei Kosovo, un mare pas înainte pentru Guvernul român

Autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă înţelepciunea de a recunoaşte independenţa Kosovo, a declarat deputatul independent Remus Cernea, într-un interviu pentru Ziarul Puterea. Mai mult, acesta a subliniat că asocierile între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc sunt erori şi nu trebuie făcută vreo legătură între fosta provincie sârbă şi anumite zone din România sau Republica Moldova.

În plus, parlamentarul a atenţionat că Guvernul român ar trebui să revină la o abordare curajoasă în politica externă şi să aibă o atitudine mai deschisă faţă Taiwan, care se poziţionează momentan ca a şaptea cea mai performantă economie a lumii. Privind situaţia din Siria, Remus Cernea a subliniat că Bucureştiul trebuie să se implice în salvarea cetăţenilor greu încercaţi ai acestei ţări şi să rupă legăturile cu autorităţile de la Damasc care se fac vinovate de masacre împotriva propriului popor.

 

Kosovo, realitate geopolitică

Puterea: Cum credeţi că ar trebui România să se poziţioneze faţă de problema Kosovo?

Remus Cernea: În 1999 am fost la Belgrad, în timpul războiului din Iugoslavia. Am avut această experienţă limită. Am stat câteva zile sub bombardamentele NATO. Am scris un text pe tema asta, „Turist de război la Belgrad”, care a figurat chiar la examenul de bacalaureat de acum şase, şapte ani. Aşadar am fost alături de cetăţenii care au suferit de pe urma acelui război, fie că ei au fost albanezi, sârbi sau orice altceva. Kosovo este o realitate geopolitică. România este una dintre ultimele ţări din Europa care nu a recunoscut Kosovo şi cred că ar trebui să avem înţelepciunea de a-l recunoaşte. Orice asocieri între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc sunt erori. Nu trebuie făcută vreo conexiune între Kosovo şi anumite zone din România sau Republica Moldova, de exemplu Transnistria. Kosovo este o realitate care va trebui recunoscută şi cred că Guvernul român ar face un mare pas înainte, pas care i-ar aduce respect pe plan internaţional. Politica externă românească, care a avut un trecut prestigios, ar trebui să revină la o abordare curajoasă în plan extern, nu să rămână la una închistată, cu garda sus, încrâncenată, suspicioasă şi încruntată. Ar trebui să avem o atitudine mai deschisă faţă de Kosovo.

Taiwan, o şansă pentru România

Remus Cernea: De asemenea, cred că este foarte important să manifestăm deschidere şi faţă de Taiwan. Eu consider că România ar trebui să trateze cu înţelepciune şi curaj tema acestei entităţi politice importante, Taiwanul, care este a şaptea cea mai performantă economie a lumii în acest moment. Este şi cel de al 17-lea exportator(n.r. la nivel mondial). Este o ţară aproximativ de mărimea României, care reuşeşte să se impună tot mai mult economic. De aceea cred că România ar trebui să dezvolte relaţii economice cu această ţară, să deschidă măcar o reprezentanţă economică pentru acest stat pentru că astfel s-ar putea atrage investiţii importante. România are nevoie de investiţii şi pentru a-şi fructifica atuurile pe care le are cred că ar trebui să ne deschidem şi faţă de ţări precum Taiwanul.

Ambasadorul sirian trebuie expulzat

Remus Cernea: O atitudine mai tranşantă recomand şi faţă de Siria în sensul că Guvernul României ar trebui să fie mult mai hotărât şi să expulzeze ambasadorul acestei ţări la Bucureşti pentru că acesta nu mai reprezintă poporul sirian, ci doar pe dictatorul sângeros Bashar al-Assad. Aproape toate ţările europene au expulzat ambasadorii şi ar trebui ca şi România să procedeze în acest mod. Ar da un semn de solidaritate cu cetăţenii greu încercaţi din Siria, inclusiv cu cetăţenii români de acolo care sunt zece până la douăzeci de mii şi ar simţi că Guvernul Român nu este nepăsător. În plus, cred că Guvernul ar trebui să facă un gest simbolic de a sprijini cu ajutoare umanitare taberele de refugiaţii sirieni. Sunt un milion şi jumătate de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din Siria şi să se refugieze din calea războiului şi a ororilor. Sunt aproape o sută de mii de morţi deja în Siria. Acolo e o dramă umanitară îngrozitoare. Cred că România şi-ar câştiga respect atât în plan intern, cât şi în plan extern dacă ar fi ceva mai proactivă în astfel de situaţii.

Românii în războiul sirian, o ultimă soluţie

Puterea: În condiţiile în care NATO s-ar implica, având în vedere că rezoluţiile la nivelul ONU sunt blocate de Rusia, ai fi de acord ca România să-şi trimită soldaţi pentru a lupta împotriva Damascului?

Remus Cernea: Da.

Puterea: Consideraţi  justificată o asemenea decizie?

Remus Cernea: Aici este o întreagă discuţieîn ce măsură este legitim ca în situaţia în care există un conflict, un război civil, într-o ţară comunitatea internaţională să intervină militar. Este o întrebare pe care mi-am pus-o de multe ori şi în timpul războiului din Iugoslavia. Poziţia mea de acum este una favorabilă. Atunci când un dictator îşi masacrează propriul popor este legitimă o intervenţie, pentru că oamenii nu sunt captivii unei ţări. Faptul că te naşti într-o ţară nu înseamnă că trebuie să suporţi absolut orice tratament din partea acelei ţări. Există Declaraţia universală a Drepturilor Omului, ONU, structuri internaţionale şi un tip de cooperare politică şi economică internaţională care arată faptul că suntem legaţi unii cu ceilalţi. Nu putem fi nepăsători faţă ce ceea ce se întâmplă într-o ţară. Un stat nu poate pretinde că în interiorul graniţelor sale poate persecuta, tortura şi ucide pe oricine cum doreşte. Cred că există valori umane, democratice, politice şi morale  care ne fac să fim responsabili şi faţă de ceea ce se întâmplă în locuri îndepărtate. Atunci când se petrec orori, masacre şi lucruri de o profundă injusteţe ar trebui să acţionăm implicându-ne aşa cum se poate. Desigur, războiul e ultima cale, e decizia finală. Pot fi şi alte măsuri avute în vedere, care pot fi luate, însă ar trebui intervenit cumva. Sigur nu putem face întotdeauna război, iar dacă se opune China sau Rusia ce facem ?! Declanşăm al treilea război mondial?! În cazul, însă, în care la un moment dat va fi vorba despre o intervenţie militară, spre exemplu cum a fost în Libia, eu sunt partizanul unei astfel de intervenţii dacă ea este cât se poate de bine justificată şi dacă a fost în prealabil precedată de alte măsuri de presiune. Dacă mai întâi s-a încercat, aşadar, un blocaj economic, diplomatic, eventual rezoluţii ONU, o serie de paşi prealabili. Dacă presiunea internaţională nu dă roade şi masacrele continuă atunci ca ultimă soluţie, ar fi justificată şi intervenţia militară. O soluţie perfectă nu avem. Vedem cât de greu se reface o ţară după ce este înlăturat un dictator. Iată cât de greu este în Irak, Afganistan şi Libia. Lupta pentru democraţie şi libertate nu este deloc uşoară şi va cere probabil multe sacrificii şi în viitor, inclusiv umane. Dar este mult mai important să arăţi că-ţi pasă decât să te ascunzi în spatele ideii „e ţara lor să facă ce vor!”. Nu pot să facă ce vor, iar atunci când nişte oameni nevinovaţi sunt persecutaţi şi ucişi, noi, aici de la distanţă, de peste mări şi ţări, trebuie să rezonăm la suferinţa lor şi să arătăm că ne pasă, că avem conştiinţă şi să ajutăm cum putem... Este o problemă care ţine de morala politică.            


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-29

In legatura cu acest articol...

Deputatul independent Remus Cernea, nemulţumit de maşinăria USL din Parlament

Remus Cernea (PV): Ne opunem exploatării gazelor de şist

Camera Deputaţilor: Remus Cernea se retrage din grupul PSD
Parerea ta...

PAVEL GEORGINI
30 Iul 2013

Nu vrei tu mai bine sa te impusti? Ai face un mare serviciu neamului asta si asa incercat din greu. Din nefericire este incercat tocmai de pui de diavoli, asa ca tine. Fireste ca o lepra friocasa ca tine, nu-si asuma riscul de a lasa libere comentariile noastre, deci iti voi da shut down, erase din lista si o postare catre prietenii mei sa procedeze asemenea. Viermii ca voi nu ar trebui sa fie lasati sa traiasca nici macar in latrine.
ADRIAN
07 Aug 2013

dle cernea va stimez dar faceti o greseala majora si va rog sa va documentati siria a fost si este cea mai intelegatoare tara in care musulmanii/crestinii/evreii/ catolicii/protesatantii traiesc inpreuna fara probleme etnice /fara ura/ fara patima/ cei ce sint contra lui assad sint musulmani fanatici care vor face al doilea iran/ amintitiva ca marile pouteri au adus islamul in centrul europei in kosovo cu afgani/sauditi/yemeniti etc /fiti realist si cu picioarele pe pamint am lucrat mult timp in islam in europa vor murii oameni nevinovati si cine va fi de vina ? dv ? nu cred
ALBANEZUL
10 Aug 2013

Adrian si Sorin au luat raznea. Nu avem nevoi de balivernele lor. Albanzii in frunte cu Gjergj Kastrioti au dus 25 de batalii impotriva turcilor si cine ii considera musulmani nu este roman ci un blestem ratist al Romaniei. 70% al batranilor albanezi au nume de musulmani si sange crestini. De ce publicati mesaje ratiste in timp ce nu recunoasteti adevarul ca Albanezii sunt mandria Balcanilor? Viva Kosova! Viva NATO! Viva Usa! Viva Romania care de curand va recunoaste Independenta Kosovei!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE