2024-04-23 23:24

Decizie istorică: Ucraina și Republica Moldova primesc statutul de CANDIDAT la UE

 |  21:45
Decizie istorică: Ucraina și Republica Moldova primesc statutul de CANDIDAT la UE

Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles a aprobat joi candidaturile Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Pentru ca un stat să devină membru al Uniunii Europene, acesta trebuie să îndeplinească Criteriile de la Copenhaga. Criteriile prevăd o serie de condiții politice, economice și normative, precum:

- criteriul politic, care prevede instituții stabile, care respectă și garantează valorile UE – demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, pluralismul politic, nediscriminarea, toleranța, solidaritatea, statul de drept, drepturile omului și în special drepturile minorităților naționale;

- criteriul economic, care prevede existența unei economii de piață funcționale și capacitatea de a fi un stat competitiv pe piața UE;

- criterul normativ, care prevede implementarea acquis-ului comunitar, adică țara candidată trebuie să aibă capacitatea instituțională și socială de a transpune toate normele UE în legislația națională.

Țara care își dorește să adere la UE trebuie să fie stat suveran recunoscut de UE și localizat geografic pe continentul european. Însă, având aceste criterii drept reper, statele trebuie să treacă printr-un proces mai mult sau mai puțin alambicat, transmite Euronews.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-06-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE