2020-11-26 20:09

De ce mai ales românii care au afecțiuni respiratorii trebuie SĂ EVITE călătoriile în Sarajevo

 |  00:56
De ce mai ales românii care au afecțiuni respiratorii trebuie SĂ EVITE călătoriile în Sarajevo

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în Bosnia şi Hertegovina poluarea atmosferică se menține la un nivel foarte ridicat, valorile maxime admise de OMS fiind depășite în mod constant.

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel foarte ridicat, valorile maxime admise de OMS fiind depășite în mod constant, de 10 până la 22 de ori. Se mențin în vigoare măsurile de limitare a activităților economice în Cantonul Sarajevo (interdicția de tranzitare a orașului pe axul principal Baščaršija – Nedžarići, pentru vehiculele care depășesc 3.5 tone și interdicția accesului autovehiculelor cu norme de poluare de la EURO 2 sau mai poluante, în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo and Ilidža). Complementar, guvernul Cantonului Sarajevo și Institutul local de Sănătate Publică recomandă ferm evitarea, pe cât posibil, a ieșirii în aer liber, având în vedere că nici în perioada următoare nu se preconizează modificări ale condițiilor meteorologice care să reducă semnificativ nivelul de poluare.

Situația pe orașe

Cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de Internet indicată de MAE pe site-ul său, pentru a obține informații actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetățenilor români care suferă de afecțiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii. Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt: Sarajevo - 355 µg/m³, „periculos”; Lukavac - 251 µg/m³, „foarte nesănătos”; Ilijas - 403 µg/m³, „periculos”; Zenica - 227 µg/m³, „foarte nesănătos”; Jajce - 171 µg/m³, „nesănătos”; Prijedor - 159 µg/m³, „nesănătos”.

În decembrie 2015, presa internațională nota că indicele calităţii aerului a depăşit cu mult pragul normal în Sarajevo - capitala Bosniei şi Herţegovinei. De asemenea se indica faptul că întregul oraş Sarajevo este scufundat practic în smog, iar oficialii sunt depăşiţi de situaţie - au închis şcolile, le-au recomandat bătrânilor şi femeilor gravide să nu iasă din case, iar voluntarii Crucii Roşii au împărţit oamenilor măşti.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE