2021-06-25 07:08

Dacă presa chineză ar fi fost liberă…Cronologia unei RĂSPÂNDIRI. Comunicat al Reporterilor fără Frontiere

 |  00:41
Dacă presa chineză ar fi fost liberă…Cronologia unei RĂSPÂNDIRI. Comunicat al Reporterilor fără Frontiere

În prezent pandemia a generat discursuri, mesaje, supoziții, teorii, toate nemăsurate. Și aproape toate încep cu “Dacă”. Chiar așa: Dacă...

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, consideră organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), care şi-a prezentat argumentele în acest sens într-un comunicat difuzat la Paris, unde se află sediul organizaţiei. China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, aminteşte sursa citată. Comunicatul RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând - poate - pandemia.

RSF citează totodată o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86%, potrivit rsf.org.  Dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.

Cronologia răspândirii coronavirusului, prezentată de RSF:

18 octombrie 2019: Presa chineză ar fi relatat despre rezultatele înfricoşătoare ale simulării unei pandemii. Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sanitară, în parteneriat cu Forumul economic mondial şi cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, a efectuat în 18 octombrie 2019 o simulare cu o pandemie de coronavirus şi a alertat comunitatea internaţională despre rezultat: 65 de milioane de morţi în 18 luni.

Dacă internetul chinez nu era izolat de un sistem elaborat de cenzura electronică şi mass media nu erau constrânse să urmeze instrucţiunile Partidului Comunist, publicul şi autorităţile s-ar fi interesat fără îndoială de această informaţie provenind din SUA şi care se făcea ecoul epidemiei de SARS (sindromul acut respirator sever), care provocase peste 800 de morţi şi afectase 8.000 de persoane, în special în China, în 2003.

20 decembrie 2019: Autorităţile oraşului Wuhan i-ar fi informat pe jurnalişti.

În 20 decembrie, la o lună de la primul caz documentat, oraşul Wuhan avea deja 60 de bolnavi afectaţi de o pneumopatie necunoscută asemănătoare SARS, în contextul în care mai mulţi oameni frecventaseră piaţa de peşte din Huanan. În pofida situaţiei, autorităţile nu consideră util să comunice aceste informaţii presei.

Dacă autorităţile nu ascundeau presei existenţa unui început al epidemiei legate de o piaţă foarte populară, publicul ar fi încetat el însuşi să frecventeze acest loc înainte de închiderea sa oficială, la 1 ianuarie 2020.

25 decembrie 2019: Doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi putut împărtăşi temerile presei.

Medicul Lu Xiaohong, directoarea Departamentului de gastroenterologie al spitalului nr.5 din oraşul Wuhan, aude vorbindu-se despre cazul de infecţie care afectează personalul medical încă din 25 decembrie şi suspectează încă din prima săptămână a lunii ianuarie că infecţia este transmisibilă de la om la om.

Dacă sursele jurnaliştilor în China nu riscau sancţiuni grave, care puteau merge de la un blam professional, la pedepse grele cu închisoarea, doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi asumat fără îndoială responsabilitatea de a alerta presa, forţând autorităţile să acţioneze cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o.

30 decembrie 2019: Apelul medicilor lansatori de alertă ar fi fost reluat de media.

Directoarea serviciului de urgenţe al spitalului central din Wuhan, Ai Fen, şi un grup de medici lansează alerta pe internet din 30 decembrie. Opt dintre ei, între care doctorul Li Wenliang, decedat între timp în urma maladiei, vor fi reţinuţi de poliţie în 3 ianuarie 2020 pentru că ar fi făcut să circule "zvonuri false".

Dacă, de la această dată, presa şi reţelele de socializare ar fi putut prelua liber informaţia transmisă de lansatorii de alertă, publicul ar fi luat cunoştinţă de pericol şi ar fi făcut presiuni asupra autorităţilor pentru ca acestea să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.

31 decembrie 2019: Reţelele de socializare ar fi retransmis în China alerta oficială.

China alertează oficial Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 31 decembrie, dar obligă în acelaşi timp aplicaţia mobilă WeChat să cenzureze un mare număr de cuvinte-cheie care se refereau la epidemie.

Fără cenzură, reţeaua de socializare WeChat, care numără 1 miliard de utilizatori activi în China, ar fi putut permite jurnaliştilor să difuzeze reportaje şi sfaturi de profilaxie contribuind la o mai bună respectare a regulilor preconizate de autorităţile din domeniul sănătăţii.

5 ianuarie 2020: Presa ştiinţifică ar fi difuzat mai devreme genomul coronavirusului. Echipa profesorului Zhang Yongzhen din cadrul Centrului clinic de sănătate publică din Shanghai reuşeşte să secvenţieze virusul încă din 5 ianuarie, dar autorităţile par reticente să publice secvenţa genomului. La 11 ianuarie, ziua în care China confirmă primul său deces din cauza virusului, cercetătorii fac să se scurgă informaţia spre platforme cu sursă deschisă, ceea ce va provoca închiderea laboratorului drept represalii.

Dacă autorităţile chineze ar fi jucat cartea transparenţei, ele ar fi comunicat imediat secvenţierea genomului coronavirusului presei ştiinţifice, permiţând comunităţii internaţionale să câştige timp preţios în cercetările sale pentru a pune la punct un vaccin.

13 ianuarie 2020: Comunitatea internaţională ar fi anticipat riscul unei pandemii.

Primul caz de infecţie cu coronavirus în afara Chinei este înregistrat în Thailanda în 13 ianuarie, la o turistă chineză originară din Wuhan.

Foto: Mail&Guardian


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-29Parerea ta...

LăUDAROșENIA
29 Mar 2020

Chiar credeți ca presa româneasca a fost și este mai libera ca oricând ? Atinge te rog subiectele fierbinți ale miliardarilor de carton care fura necontenit de 30 ani . Vede-ti voi vreo donație acum venita din unora sau altora sau chiar direct din partea lor ? Cartea de vizita : Sa privim orașele cat de cenuși sunt si prost întreținute.
ANTIMAFIA
29 Mar 2020

sa raspunda orban de ce mai aduce oameni din zonele corona v?adica alimenteaza infestarea romaniei?este destul de suspecta si declararea unor morti de corona v cand ei erau blonavi grav de alte boli.cat si faptul ca unii declarati negativi apoi sunt declarati pozitivi si tot asa.daca se incearca o mentinere a panicii si a starii de ugenta in mod artificial atunci lucrurile sunt extrem de grave. mai sunt si declaratiile aberante date chiar de acest nou min al sanatatii care amplifica starea de isterie.exista informatii ca se forteaza nr de asa zisi infectati.majoritatea peste 80/%nu au nici un simptom. acest virus va trece in mod natural si nu este necesara aceasta isterie generalizata.
GâNDEșTE ALTFEL DEMOCRATIC
29 Mar 2020

Într-o situație atât de rapidă, este prea devreme să judecăm ce a funcționat și ce nu. Deci, accentul nostru trebuie să fie să ne asigurăm că înțelegem cât mai bine informațiile emergente care ne vin în lunile și anii următori. La un moment dat, s-ar putea să privim înapoi și să ne dorim să am ales o altă cale. Însă, deocamdată, viteza și solidaritatea bazate pe ceea ce învățăm sunt mai importante decât alungarea perfecțiunii. Dacă dorim să reducem efectul infecțiilor ulterioare, trebuie să fim rapide, bine conectate și sensibile la luptele colective ale miliarde de oameni, mai degrabă decât să redăm vina. Cel mai mult, trebuie să ne asigurăm că ceea ce facem ne lasă fără regrete.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE