2024-04-25 18:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Rusia l-a asasinat pe Alexander Litvinenko

 |  14:00
Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Rusia l-a asasinat pe Alexander Litvinenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, marți, verdictul în cazul asasinării lui Alexander Litvinenko, spionul ucis în 2006 prin otrăvire cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar, relatează Reuters și BBC.

„Rusia este responsabilă de asasinarea lui Livinenko în Regatul Unit”, a anunțat Curtea. Rusia a negat mereu implicarea în asasainat.

Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin. El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit. El a murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu.

Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată. Istoricul român povesteşte că motivul pentru care Litvinenko a ajuns să dezerteze a fost strâns legat de implicare serviciilor în acţiuni criminale.

Alexander Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB. Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006.

O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, foștii membri KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai.

Conform deciziei CEDO, cei doi „au acționat ca agenți ai statului rus”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE