2024-04-23 11:49

Cum a fost capturat Saddam Hussein și ce suvenir și-a păstrat fostul președinte american John W. Bush

 |  11:42
Cum a fost capturat Saddam Hussein și ce suvenir și-a păstrat fostul președinte american John W. Bush

Un veteran al operațiunilor speciale a împărtășit noi detalii despre capturarea lui Saddam Hussein de către echipa sa de elită într-un interviu acordat la aproape două decenii de la misiunea secretă, anunță New York Post.

Sergentul general-maior în retragere Kevin Holland a declarat că echipa sa Delta Force i-a spus fostului președinte și dictator irakian că "președintele Bush îi transmite salutări" atunci când l-au scos dintr-o gaură în care se ascundea sub pământ în 2003.

Holland a descris misiunea într-un episod din 7 decembrie al unui podcast găzduit de un veteran al Navy Seal, numit "Danger Close".

El a spus că echipa sa de elită a primit informații are i-au condus la o gaură în pământ într-un mic oraș agricol din Irak. Gaura a fost acoperită cu un strat de frunze și nisip și astupată cu polistiren pentru a-i ascunde locația. Avea o mică țeavă care ieșea în sus pentru a permite oxigenului să circule, a declarat Holland.

El și escadronul său au descoperit și destupat gaura și au văzut că era căptușită cu cărămizi, ca și cum cineva se ascundea în ea. Au aruncat o grenadă în ea și apoi au auzit o voce vorbind în arabă care a devenit treptat mai puternică.

"Apoi au ieșit mâini din gaură și un cap mare și stufos de păr și apoi l-am apucat și l-am scos afară .L-am privit si am spus:  'ei bine, el este'", declară Holland.

El a spus că momentul a fost suprarealist adăugat în ciuda faptului că primise un pont că Hussein se adăpostea în gaură. Holland și-a amintit că unul dintre colegii săi de echipă care a ajutat la scoaterea președintelui irakian destituit a spus "Sfinte Sisoe, este el", în stare de șoc.

Hussein era înarmat cu un Glock 18, așa că un alt membru al Delta Force - pe care Holland l-a descris doar ca fiind "un texan mare" - s-a impus  pentru a-i îndepărta arma, a spus el.  El a adăugat că președintele Bush are acum acea armă.

Dictatorul a încercat apoi să pledeze cu echipa americană. "Tocmai a spus că este președintele Irakului și că este gata să negocieze", a spus Holland. "A spus asta în engleză". "Noi am zis "timpul acela a trecut, frate"."

Veteranul foarte onorat a spus că putea simți că Hussein era rău doar din simpla sa prezență. "Puteai simți că era pur și simplu un tip rău. Avea această prezență în jurul lui care era foarte enervantă", a spus Holland.

Președinția lui Hussein a fost marcată de numeroase acuzații de încălcare a drepturilor omului, inclusiv de aproximativ 250.000 de crime. După ce a fost capturat, a fost transferat în custodia guvernului interimar irakian. El a fost judecat și condamnat de un tribunal irakian pentru crime împotriva umanității pentru implicarea sa într-o ucidere în masă a rebelilor șiiți în 1982.

Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spânzurare și executat la 30 decembrie 2006.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE