2020-12-05 05:07

Credință și politică: De ce nu e menționat Dumnezeu în Constituția RUSIEI

 |  15:26
Credință și politică: De ce nu e menționat Dumnezeu în Constituția RUSIEI

Patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kirill a propus modificarea preambulului Constituției Rusiei prin introducerea în text a unei menționări referitoare la Dumnezeu. Potrivit afirmațiilor sale e necesar acest lucru, deoarece majoritatea rușilor cred în Dumnezeu.

”Și nu mă refer numai la ortodocși, mă refer și la musulmani și la mulți, mulți alții”, a afirmat Patriarhul de curând, după o liturghie din Catedrala cu hramul lui Hristos Mântuitorul din Moscova. Patriarhul a îndemnat la rugăciune și la muncă, pentru ca, în Legea fundamentală, să fie menționat Dumnezeu. În opinia Patriarhului Kirill, “dacă în imnul național poate exista versul <Pământul Patriei, de Dumnezeu apărat>, despre asta s-ar putea scrie și în Constituție. Cred că, astăzi, s-ar putea demara o dezbatere pe tema aceasta”, a spus Patriarhul, potrivit cotidianului Kommersant. Kremlinul a comentat propunerea Patriarhului de a fi menționat Dumnezeu în textul Constituției. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a declarat că toate discuțiile despre modificările legii fundamentale sunt purtate acum în cadrul unei comisii specializate, iar acesta va fi unul din subiectele abordate.

“În cazul dat, la Kremlin se poartă discuții pe acest subiect în cadrul comisiei, și ea trebuie să fie purtată acolo. Știți că, componența comisiei este una foarte mare, acolo sunt expuse diverse puncte de vedere, sunt formulate diverse propuneri, inclusiv și acestea vor fi puse în discuție”, a spus Peskov jurnaliștilor, fiind întrebat despre poziția Kremlinului față de această inițiativă. Totodată, muftiul comunității musulmane din Rusia, Albir Krganov, a propus introducerea în preambulul Constituției și aportul religiilor tradiționale “fundamentele istorice, patriotice și morale ale Rusiei”. ”Am propus examinarea oportunității de a menționa aportul religiilor tradiționale la fundamentul istoric, patriotic și moral al Rusiei", a declarat Krganov în cadrul unei mese rotunde, organizate de AIP “Rossiya Segondya”. O poziție critică față de această inițiativă și-au exprimat-o reprezentanții Partidului “Comuniștii Rusiei”, potrivit cărora o astfel de prevedere ar contraveni caracterului laic al statului.

De ce legea fundamentală trebuie să fie un monstru constituțional?

“Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse și cercurile religioase islamice insistă asupra menționării lui Dumnezeu în textul Constituției, adică principalul simbol religios. Tratăm cu mare respect sentimentele religioase ale tuturor confesiunilor, însă ne pronunțăm ferm împotriva prezenței simbolurilor religioase într-o constituție a unui stat laic. Acest lucru ar contraveni articolului 14 al legii fundamentale și a modului de trai din țară pentru că viziunile rușilor în această privință diferă”, a declarat președintele Comitetului Central al Partidului “Comuniștii Rusiei”, Maxim Suraikin. În opinia lui Suraikin, optimizarea Constituției este foarte importantă și în ea ar trebui să fie menționate garanțiile sociale pentru ruși – dreptul la spațiul locativ gratuit, medicină și educație. “Declarațiile ierarhilor bisericii reprezintă o presiune directă asupra comisiei de examinare a amendamentelor la Constituție. La orice presiune societatea va reacționa ferm”, a specificat Suraikin.

Pe de altă parte, deputatul rus, Vitaliy Milonov, a susținut această inițiativă a Patriarhului, adăugând că numărul ateilor este mai mic decât cel al credincioșilor, iar Dumnezeu este menționat și în constituția SUA. “Majoritatea consideră că Dumnezeu și Rusia sunt lucruri sfinte. Dumnezeu este menționat în constituția SUA și în constituțiilor altor state. De ce legea fundamentală trebuie să fie un monstru constituțional? Desigur nu trebuie să fie”, a menționat Milonov.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunţat în ianuarie. că propune o serie de amendamente la Constituţia Rusiei, care ar duce la creşterea rolului altor instituţii în arhitectura statului, în defavoarea preşedinţiei.

Foto: The Christian Post


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-07Parerea ta...

CU DEGETUL MIC PE BIBLIE
07 Feb 2020

Ce meserie are, în acte, Bodyguardul lui Dumnezeu ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE