2020-10-21 18:40

Chişinăul se teme de propria slăbiciune: Republica Moldova îşi modernizează armata

 |  18:24
Chişinăul se teme de propria slăbiciune: Republica Moldova îşi modernizează armata

Autorităţile moldovene ar putea regândi statutul de ţară neutră în contextul agresiunii ruseşti asupra Ucrainei şi a prezenţei pe teritoriul naţional a unor armate străine. Un prim-pas al Guvernului de la Chişinău este întărirea forţelor militare ale ţării.

Viorel Cibotaru, Ministrul Apărării din Republica Moldova, a dezvăluit marţi că Guvernul de la Chişinău ţinteşte modernizarea forţelor militare ale ţării. „Dorim ca Republica Moldova să participe la o soluţionare a problemelor provocate de situaţia geopolitică actuală”, a afirmat Cibotaru într-un interviu. El a adăugat că o nouă bază militară va fi construită până în 2018 pentru a înlocui „vechile barăci sovietice” folosite în prezent.

Potrivit ministrului moldovean, agresiunea rusă asupra Ucrainei arată că neutralitatea Republicii Moldova trebuie regândită. Predecesorul său, Victor Gaiciuk, a aprobat, dar s-a pronunţat împotriva apropierii de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Potrivit acestuia, statutul de ţară neutră va ajuta Moldova să fie „atractivă atât pentru Est, cât şi pentru Vest şi va ajuta la clarificarea problemei transnistrene”. Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), se opune apropierii de NATO şi a ameninţat că va retrage sprijinul oferit Guvernului Gaburici dacă Executivul ia asemenea paşi.

Probleme

În prezent, trei forţe militare acţionează pe teritoriul moldovean: armata moldoveană, forţele separatiste din Transnistria şi unităţile militare ruseşti încartiruite în regiune. Cei 5.300 de militari moldoveni folosesc un armament vechi, prost întreţinut, provenit de la fosta Armată Roşie, întregul buget al armatei (0,3% din PIB) servind pentru a plăti hrana şi cazarea soldaţilor. Potrivit Mediafax, de partea cealaltă a Nistrului, în Transnistria, se află 2.000 militari ruşi cu armament modern şi aproximativ 7.500 de separatişti care folosesc armament modernizat cu sprijin de la Moscova.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE