2021-09-22 00:20

Chișinău. Ziua anexării Basarabiei la fosta URSS, marcată diferit anul acesta

 |  23:22
Chișinău. Ziua anexării Basarabiei la fosta URSS, marcată diferit anul acesta

Ziua anexării Basarabiei la fosta URSS, 28 iunie 1940, a fost marcată, ieri, la Chișinău, diferit față de anii trecuți. Unii manifestanţi o consideră zi de doliu, în timp ce alţii au serbat eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română, scrie Agerpres.

Schimbul de replici dintre cele două tabere a început vineri dimineaţa în parlament, unde opoziţia comunistă i-a felicitat pe cetăţeni cu 'eliberarea', în timp ce deputaţii liberali au condamnat atacul fostei URSS asupra actualului teritoriu al Republicii Moldova, care, potrivit acestora, a adus doar sărăcie, deportări şi rusificare.

Două manifestaţii de comemorare a zilei de 28 iunie au avut loc în centrul Chişinăului. Prima a fost organizată de Partidul Liberal, ai cărui membri au depus flori la piatra comemorativă instalată în Piaţa Marii Adunării Naţionale şi au inaugurat o expoziţie de tablouri dedicate victimelor deportărilor.

Un alt marş de doliu a fost organizat de Consiliul Unirii. Câteva sute de membri au mărşăluit în centrul Chişinăului, scandând lozinci pro-unioniste şi împotriva Federaţiei Ruse. Manifestanţii consideră această dată o zi neagră în calendar, care a avut consecinţe extrem de negative asupra acestui teritoriu, precum deportările, foametea şi colectivizarea forţată. În faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei, participanţii au ţinut un moment de reculegere, au cântat cântece patriotice, iar mai apoi au dat citire unei rezoluţii intitulate 'Rezoluţia din 28 iunie 2013'. Printre cele 11 puncte ale documentului se regăseşte şi cererea către autorităţi de a obţine retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor Armatei a 14-a din Transnistria, declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova.

În timpul acţiunii, câţiva manifestanţi au dat foc unor portrete ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului în Transnistria, care a făcut mai multe declaraţii controversate în privinţa Republicii Moldova. De asemenea, un sobor de preoţi a sfinţit locul unde la 9 mai Rogozin a susţinut un discurs la Chişinău.

În cadrul unei acţiuni organizate de comunişti la Monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică, ziua de 28 iunie a fost declarat drept zi de eliberare de sub ocupaţia română, iar vorbitorii au elogiat dezvoltarea Republicii Moldova în timpul perioadei sovietice.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-06-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE