2020-10-25 20:55

Chișinău: Republica Moldova își pune speranțele în Uniunea Europeană

 |  18:42
Chișinău: Republica Moldova își pune speranțele în Uniunea Europeană

Integrarea europeană este considerată în Republica Moldova unica șansa ca țara să își revină economic. În timp ce statele europene continuă să ratifice Acordul de Asociere, autoritățile de la Chișinău încearcă să afle cum a putut să dispară un miliard de dolari din cea mai săracă țară din Europa.

Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, consideră că evenimentele din estul Ucrainei arată că țara are nevoie de un răspuns cât mai rapid privind aderarea la Uniunea Europeană (UE). „Oferirea unei perspective europene Republicii Moldova este astăzi mai importantă ca oricând în contextul unei situații regionale tensionate, care prezintă multe provocări”, a explicat oficialul moldovean.

Șeful diplomației de la Chișinău a adăugat că „integrarea europeană este cea mai bună cale de reunificare” cu Transnistria pentru că „beneficiile” aduse de apartenența la Uniunea Europeană „sunt resimțite de toți” cetățenii moldoveni și nu pot fi ignorate. Potrivit oficialului de la Chișinău, aproximativ 30% din exporturile Transnistriei iau acum calea Uniunii Europene, în timp ce un număr tot mai mare de transnistreni au primit pașaport moldovenesc și au dreptul de a călători acum în spațiul european. Ministrul moldovean a subliniat totodată că pe cuprinsul Republicii Moldova nostalgia față de URSS se reduce pe măsură ce crește entuziasmul față de Uniunea Europeană. 

Ratificare

Olanda a devenit marți a 16-a țară care a ratificat Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, informează Agerpres. Ministrul de Externe, Bert Koenders, a declarat în fața legislativului olandez că ratificarea „va contribui la consolidarea democrației și a statului de drept” în Republica Moldova, ajutând totodată firmele moldovenești care doresc să-și exporte produsele pe piața din UE. Acordul de Asociere a fost semnat pe 27 iunie 2014, fiind ratificat de legislativul moldovean pe 2 iulie. Documentul necesită aprobarea tuturor celor 28 de state europene.

Reticența Vestului

Statele occidentale sunt rezervate în privința capacității Guvernului de la Chișinău de a continua reformele atât de necesare aderării la Uniunea Europeană. Cele trei partide proeuropene - PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova), PDM (Partidul Democrat din Moldova) și PL (Partidul Liberal) - nu și-au reînnoit alianța postelectorală, liberal-democrații și democrații preferând să facă o înțelegere cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Dată fiind nemulțumirile comuniștilor față de apartenența la UE, viitorul european al Moldovei este pus sub semnul întrebării.

Investigație la nivel înalt

Deși susține că este interesat de aderarea la Uniunea Europeană, Guvernul de la Chișinău se dovedește a fi incapabil să își supravegheze propriile finanțe. Autoritățile cercetează, cu ajutorul unor auditori americani, o serie de tranzacții care au dus la dispariția din finanțele țării a unui miliard de dolari, relatează Mediafax. Potrivit Business Recorder, suma reprezintă 15% din PIB și lipsa ei riscă să destabilizeze sistemul bancar al țării. Dispariția banilor a fost descoperită când Banca Centrală a aflat că alte trei instituții bancare - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - au acordat împrumuturi în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Suma a fost transferată prin mai multe tranzacții care au fost operate cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Până acum nu au putut fi identificate persoanele care au contractat împrumuturile.

Un raport parlamentar publicat de presa din Republica Moldova susține că o parte din bani a sfârșit în vistieria unor bănci din Rusia. Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), principala forță prorusă a țării, a afirmat că bănuiește că fondurile au ajuns în conturile unor companii offshore care apoi au fost folosite pentru a le pierde urma.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE