2024-04-20 00:49

China, Taiwan și Vietnam - singurele economii care au pus sub control răspândirea Covid-19, iar acum sunt actori principali pe piața comerțului global

 |  12:08
China, Taiwan și Vietnam - singurele economii care au pus sub control răspândirea Covid-19, iar acum sunt actori principali pe piața comerțului global

China, Taiwan și Vietnam sunt singurele economii comerciale majore ale căror exporturi s-au recuperat puternic, toate trei raportând o creștere puternică în al treilea trimestru al anului 2020, potrivit cercetărilor Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). Trio-ul a fost printre singurele economii care au pus sub control răspândirea Covid-19 – deși metodele individuale folosite, au fost foarte diferite.

Vietnam, ale cărui exporturi au crescut cu 10,9% în al treilea trimestru față de perioada similară a anului precedent - cea mai mare rată de creștere din lume, a spus UNCTAD - a raportat doar 1.141 de cazuri de coronavirus, cu doar 35 de decese.

Exporturile Chinei au crescut cu 8,8% în al treilea trimestru și, în timp ce a avut un focar inițial invalidant, cu 85.715 cazuri și 4.634 de decese raportate, răspândirea a încetinit semnificativ, iar cea mai populată națiune a lumii are în prezent doar 247 de cazuri active, folosind uneori măsuri controversate de blocare.

În Taiwan exporturile au crescut cu 6,4% în al treilea trimestru față de anul trecut. Acesta a raportat un total de 543 de cazuri de coronavirus, cu doar șapte decese de la începutul pandemiei și niciunul pentru mai mult de șase luni.

Turcia a fost singura altă națiune din setul de date Unctad care a înregistrat o recuperare a exporturilor, deși aceasta a fost doar marginală de 0,7%.

În schimb, multe alte economii suferă încă de un număr mare de infecții și de incapacitatea de a iniția economiile lor, exporturile din Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană fiind în scădere cu 11,6 și 9,7 la sută la fiecare al treilea trimestru, conform actualizării comerciale globale a UNCTAD.

„Nicio regiune nu a fost scutită de scăderea comerțului internațional în al doilea trimestru al anului 2020, dar cel mai puternic declin a fost pentru regiunile din Asia de Vest și de Sud, unde importurile au scăzut cu 35% și exporturile cu 41%.

În iulie, scăderea comerțului rămâne semnificativă în majoritatea regiunilor, cu excepția Asiei de Est ”, au scris economiștii UNCTAD, care au subliniat „redresarea notabilă a Chinei”, importurile revenind și ele în ultimele luni.

Economiștii au constatat, de asemenea, divergențe majore între națiunile mai sărace și cele mai bogate în ceea ce privește redresarea economică, dar și accesul la bunurile medicale comercializate.

În timp ce exporturile din țările în curs de dezvoltare au scăzut cu 6% față anul anterior, națiunile dezvoltate au văzut că livrările lor scad cu 22%. Aceasta arată natura structurală a lanțurilor valorice, națiunile mai sărace produc în general lucruri care sunt consumate în general de națiunile mai bogate. Dar aceste națiuni mai bogate, în ciuda economiilor lor comerciale rămase lente, au „de 100 de ori” mai mult acces la bunuri medicale esențiale de luptă Covid-19, pe cap de locuitor.

„Deși ar trebui să se aștepte ca și creșterea importurilor pe cap de locuitor de produse anti Covid-19 să fie mai mare pentru țările mai bogate, diferența este uluitoare”, au scris analiștii UNCTAD. Acest dezechilibru va împiedica recuperarea globală de la pandemie, au adăugat ei, și nu arată o situație prea bună  pentru distribuirea uniformă a vaccinurilor în viitor.

"În timp ce cel puțin, unele țări cu venituri mici au capacitatea de a fabrica la nivel local unele echipamente de protecție, acest lucru nu se poate aplica în cazul vaccinurilor, deoarece capacitățile de producție și logistică sunt în general mai slabe în țările mai sărace", au adăugat analiștii UNCTAD.

Redresarea comercială a Chinei a contribuit la revigorarea economiei sale, după o contracție istorică de 6,8% în primul trimestru. Produsul intern brut chinez a crescut cu

4,9 % la al treilea trimestru, cu serviciile ca motor suplimentar de creștere. Iar după producție și exporturile, au crescut  3,2% în al doilea trimestru. Cu toate acestea, exporturile rămân o parte fundamentală a redresării. Ponderea Chinei în exporturile globale a crescut de la 13,3% la sfârșitul anului 2019 la 17,2% în al doilea trimestru al anului 2020, potrivit Oxford Economics.

UNCTAD a precizat că comerțul global cu consumabile medicale a atins un punct culminant în luna mai, cu o creștere de 74% față de anul anterior. Organizația Mondială a Comerțului a estimat anterior că China a fost responsabilă pentru 44% din totalul comerțului cu echipamente de protecție individuală numai în prima jumătate a anului 2020.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE