2024-04-20 06:36

China și-a îndeplinit misiunea spațială, echipajul Shenzhou-12 s-a întors în siguranță pe pământ

 |  12:39
China și-a îndeplinit misiunea spațială, echipajul Shenzhou-12 s-a întors în siguranță pe pământ

După ce a extins recordul celei mai lungi ședere a astronauților chinezi în spațiu într-o singură misiune de zbor la 90 de zile, echipajul misiunii Shenzhou-12 s-a întors pe Pământ în 17 septembrie. Aterizarea s-a petrecut la locul desemnat Dongfeng din deșertul Gobi, regiunea autonomă Mongolia Interioară a Chinei de Nord, marcând încheierea cu succes a primei misiuni cu echipaj uman de la construirea stației spațiale chinezești.

Modulul de întoarcere Shenzhou-12 s-a separat de modulul de orbitare la ora locală 12:43 p și a fost apoi a urmat o separare  de propulsor, conform Agenției Spațiale a Chinei (CMSA). Cu cei trei taikonauți la bord - comandantul misiunii Nie Haisheng și colegii săi membri ai echipajului Liu Boming și Tang Hongbo - capsula de întoarcere a ajuns la locul de aterizare la ora 13:34. Cei trei au fost confirmați cu starea de sănătate bună după ce au atins în siguranță la locul de debarcare Dongfeng.

Întregul proces a fost atât de lin, încât Tang Hongbo a fost văzut jucându-se cu un stilou în timpul procesului de întoarcere a Pământului. „Aurul adevărat nu se teme de foc”, a glumit Nie Haisheng cu colegii săi de echipaj, citând un proverb chinez în timp ce aceștia reintrau în atmosfera Pământului.  Alegerea locului de aterizare s-a bazat pe o serie de factori, inclusiv climă, topografie, opțiuni de întoarcere și echipamente de salvare / căutare, a declarat Pang Zhihao, un expert spațial din Beijing și cercetător pensionat de la China Academy of Space Technology.

Această întoarcere a fost mai dificilă decât misiunile anterioare, a remarcat Pang, deoarece toate celelalte anterioare aveau puncte de întoarcere fixe pe orbită, în timp ce cel al lui Shenzhou-12, care era atașat la stația spațială, avea o altitudine orbitală în schimbare.  Situl este parțial înconjurat de deșert, cu un climat uscat deșertic și puține precipitații. "Întrucât există munți și teren cu pietre în zonă, lucrările de căutare și salvare au fost mult mai provocatoare", a remarcat Pang. Aterizarea sigură a capsulei de întoarcere a marcat, de asemenea, finalizarea cu succes a misiunii Shenzhou-12.

"Shenzhou-12 a demonstrat capacitatea Chinei de a efectua misiuni de zbor spațial cu echipaj uman, inclusiv operațiuni îndelungate și provocatoare, cum ar fi activități extravehiculare și furnizarea de sprijin terestru necesar", notează Andrew Jones, corespondent finlandez pentru space.com și spacenews.com.

 

Viitoarele misiuni

China a mai efectuat încă două lansări spațiale pentru construirea propriei stații spațiale în acest an - nava spațială Tianzhou-3 printr-o rachetă lungă de transport, pe 7 martie, din portul spațial Wenchang din Hainan și un alt zbor cu echipaj pe o navă spațială Shenzhou-13 printr-o rachetă Long March-2F din centrul Jiuquan.

O actualizare oficială a CMSA a declarat că rachetele Tianzhou-3 și Long March 7 Y4 au fost lansate pe platforma de lansare din Wenchang și va decola la un moment potrivit. Misiunea Tianzhou-3 va fi a doua misiune de livrare a aprovizionării către modulul central Tianhe, după prima de către Tianzhou-2, pe 29 mai.

În urma misiunii Tianzhou-3, nava spațială cu echipaj Shenzhou-13 va trimite un alt echipaj cu trei taikonauți în complexul stației spațiale chinezești, care ar putea include prima femeie taikonaut în etapa de construire a stației spațiale. Aceștia sunt programați să  trăiască și să  lucreze pe orbită într-o ședere mai lungă de șase luni.

Yao Yuanfu, proiectantul șef al sistemului de radar cu microunde de întâlnire și andocare la bordul navei spațiale Shenzhou-13, a declarat pentru Global Times într-un interviu  că ”nava spațială se va confrunta cu un mediu electromagnetic mult mai complicat decât Shenzhou-12 în misiunea sa de andocare, deoarece până atunci complexul stației spațiale va avea mai multe nave spațiale ancorate decât înainte de andocarea lui Shenzhou-12 și noua direcție de andocare adaugă complexității misiunii.”

Deși nu a existat niciun anunț oficial, Shenzhou-13 este așteptat să fie lansat în câteva săptămâni, având în vedere că modulul central Tianhe nu poate fi lăsat nesupravegheat mult timp, spun specialiștii spațiali chinezi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE