2024-04-25 09:56

China face front comun cu Coreea de Sud, împotriva deciziei Japoniei de a deversa în Pacific peste un milion de tone de apă contaminată radioactiv

 |  11:17
China face front comun cu Coreea de Sud, împotriva deciziei Japoniei de a deversa în Pacific peste un milion de tone de apă contaminată radioactiv

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a anunțat pe 15 aprilie că țara împărtășește punctele de vedere ale Coreei de Sud, subliniind că Beijingul și Seoul se opun descărcării de apă radioactivă de la uzina de la Fukushima către Pacific. Planul de deversare a peste 1 milion de tone de apă tratată radioactiv în Pacific, determină o reacție furibundă a celor două țări riverane.

După ce a fost anunțat pe 13 aprilie, planul de eliberare a apei contaminate radioactive din centrala nucleară din Fukushima în Pacific, China și Coreea de Sud au reacționat foarte dur.  O întâlnire între oficialii responsabili cu mediul marin din Coreea și China a avut loc pe 14 aprilie pentru a discuta problema. La 15 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a anunțat că Beijingul împărtășește opiniile opoziției din Seul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Trieu Lap Kien, a declarat pe 13 și 14 aprilie că Beijingul va „lua măsuri” dacă Japonia va continua planul de deversare a apelor radioactive. "Pacificul nu este o canalizare pentru Japonia", a spus ministrul Mediului Zhao, pe un ton foarte dur.

Într-o declarație separată din 15 aprilie, Ministerul Chinei de Comerț a avertizat că planul japonez de emisii ar putea amenința securitatea alimentară a țărilor din regiune. Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, a declarat că Beijingul va evalua impactul emisiilor japoneze asupra produselor alimentare și agricole din China.

Anterior, într-o declarație dată publicității de către Ministerul Coreean de Externe, a acuzat Japonia că a decis să deverseze apă radioactivă în ocean fără a anunța țările vecine.

"China și Coreea de Sud vor lua în considerare în mod independent diverse măsuri, inclusiv soluții diplomatice și legale, dacă răspunsurile japoneze nu sunt satisfăcătoare", a declarat agenția de știri Yonhap.

Deasemenea și Președintele sud-coreean Moon Jae In și-a exprimat îngrijorarea și a clarificat punctele de vedere ale Seoulului la întâlnirea cu ambasadorul japonez în Coreea. În cadrul unei ședințe a cabinetului din 14 aprilie, dl Moon a ordonat, de asemenea, cercetarea posibilității de a aduce problema la o Curte internațională de drepturile mărilor și oceanelor.

China face în prezent cea mai puternică opoziție față de planul japonez de evacuare a apelor uzate. Incidentul a provocat, de asemenea, tensiuni suplimentare între Tokyo și Seul - doi aliați ai USA care mai mereu au avut tensiuni între ele cauzate de evenimentele istorice grave din trecut.

 

Japonia susține că deversarea va fi făcutăîn siguranță

 

Potrivit unui plan anunțat de guvernul japonez pe 13 aprilie, deversarea a peste 1 milion de tone de apă contaminată radioactiv de la centrala nucleară Fukushima Daiichi va începe în următorii doi ani. Partea japoneză a confirmat că descărcarea are loc numai după finalizarea filtrării radioizotopilor periculoși.

Global Times ziar guvernamental chinez a anunțat că apa radioactivă de la uzina Fukushima Daiichi se va răspândi în întregul Ocean Pacific în 57 de zile. "După 10 ani, apa radioactivă se va răspândi în toate mările din întreaga lume. Radiațiile periculoase de carbon-14 vor persista pentru mii de ani și nu numai că va amenința mijloacele de trai marine, ci va afecta chiar și genomul oamenilor", subliniază această perspectiva înspăimântătoare Global Times.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică salută anunțul Japoniei privind planul de emisii. Anunțul agenției din 13 aprilie a subliniat disponibilitatea sa de a asista Japonia cu chestiuni tehnice, dacă este necesar. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apreciat de asemenea decizia guvernului de la Tokyo de a anunța deversarea, spunând că această acțiune demonstrează responsabilitatea și transparența internațională a Japoniei.

Experții japonezi susțin că apa care conține tritiu - un izotop radioactiv al hidrogenului, este sigură din punct de vedere științific. Potrivit săptămânalului Nikkei Asia, deversarea apei care conține această substanță în mare a mai avut loc în multe alte centrale nucleare nu numai în Japonia, ci și în multe alte țări. De asemenea, conform acestui ziar, planul de descărcare al uzinei Fukushima Daiichi atrage atenția asupra cauzei dezastrului provocat de cutremurul-tsunami din 2011.

Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia estimează că există aproximativ 60.000 miliarde becquerel (Bq - unitate de intensitate radioactivă) tritiu în rezervoarele de la uzina Fukushima Daiichi.

"Aceasta este echivalentă cu cantitatea de tritiu pe care o emite centrala nucleară Wolseong în 6 sau 7 ani. O centrală din Franța a tratat și descărcat aceeași cantitate de tritiu în mai puțin de un an. Nu au existat incidente și mediul n-a fost afectat", scrie Nikkei Asia, citând Guvernul Japoniei.

Reglementările japoneze permit ca apa care conține 60.000 Bq tritiu / litru să fie eliberată în ocean. Această cifră se bazează pe recomandările Comisiei internaționale pentru siguranța la radiații. Tokyo Electric Power Company (TEPCO) se angajează să dilueze de peste 100 de ori apa pregătită pentru a fi deversată în mare, garantând că apa deversată va conține mai puțin de 1.500 Bq tritiu / litru.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-16



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE