2020-11-24 17:28

Ceva despre care poate nu știați: Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și DEMOCRAȚIA pentru perioada 2020-2024

 |  13:37
Ceva despre care poate nu știați:  Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și DEMOCRAȚIA pentru perioada 2020-2024

Pe 25 martie, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat prioritățile și calea de urmat în ceea ce privește drepturile omului și democrația, adoptând o comunicare comună și Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația pentru perioada 2020-2024.

De asemenea, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au înaintat Consiliului o propunere comună de a hotărî cu majoritate calificată cu privire la chestiuni care intră sub incidența planului de acțiune; acest demers reflectă importanța strategică a planului de acțiune, care vizează încurajarea unui proces decizional mai rapid și mai eficient în ceea ce privește drepturile omului și democrația.Evoluția geopoliticii, tranziția către era digitală, degradarea mediului și schimbările climatice generează provocări importante, însă reprezintă, în același timp, oportunități de a favoriza transformări pozitive către societăți mai democratice și mai favorabile incluziunii.

Risc de intensificare a controlului, a monitorizării și a represiunii

Propunerea din 25 martie definește măsurile pe care trebuie să le ia UE și statele sale membre pentru a ține seama de noile realități și a acționa împreună, în conformitate cu valorile fundamentale ale UE. Contextul fiind acela că, “deși s-au înregistrat progrese importante, trebuie combătute restrângerile universalității și indivizibilității drepturilor omului și regresele în ceea ce privește democrația. În plus, noile tehnologii se află în prima linie, generând atât oportunități, cât și amenințări. De exemplu, tehnologiile digitale pot promova drepturile omului și democratizarea, însă utilizarea abuzivă a noilor tehnologii prezintă un risc de intensificare a controlului, a monitorizării și a represiunii. Provocările de mediu la nivel mondial afectează, de asemenea, protecția drepturilor omului”, potrivit ec.europa.eu.

UE și-a păstrat cu fermitate rolul de apărător hotărât al drepturilor umane și al democrației. În 2012, UE a adoptat Cadrul strategic privind drepturile omului și democrația, menit să stabilească principii, obiective și priorități concepute pentru a îmbunătăți eficacitatea și coerența politicii UE în aceste domenii. Pentru a pune în aplicare acest cadru, UE a adoptat două planuri de acțiune, în 2012 și în 2015.

Iată, mai jos, liniile directoare ale Planului de acțiune, potrivit ec.europa.eu.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „Situațiile de criză, precum pandemia de coronavirus cu care ne confruntăm în prezent, reprezintă provocări deosebite la adresa exercitării și protecției efective a drepturilor omului și pun la încercare funcționarea democrațiilor noastre. În astfel de situații, Europa trebuie să-și apere valorile și interesele. Trebuie să avem curajul și ambiția de a face față provocărilor împreună. Astăzi, propunem un plan ambițios de apărare a drepturilor omului și a democrației în întreaga lume, prin utilizarea mai rapidă și mai eficace a tuturor resurselor noastre”.

Bazându-se pe realizările planurilor de acțiune anterioare, noul plan de acțiune identifică prioritățile și acțiunile-cheie pentru următorii cinci ani și vizează garantarea faptului că UE joacă un rol mai important în promovarea și apărarea drepturilor omului și a democrației la nivelul întregii sale acțiuni externe. Planul prezentat astăzi are cinci direcții de acțiune: 1. Protejarea și capacitarea cetățenilor; 2. Construirea unor societăți reziliente, favorabile incluziunii și democratice; 3. Promovarea unui sistem mondial pentru drepturile omului și democrație; 4. Valorificarea oportunităților și abordarea provocărilor asociate utilizării noilor tehnologii; 5. Colaborarea în vederea obținerii de rezultate.

Aceste cinci linii de acțiune vor servi drept bază pentru punerea în aplicare a măsurilor operaționale la nivel național, regional și multilateral, ținând seama de circumstanțele și particularitățile locale. În acest scop, UE va utiliza gama largă de politici și instrumente pe care le are la dispoziție, pentru a promova și a apăra drepturile omului, democrația și statul de drept.

Un proces decizional mai rapid

Comunicarea și noul Plan de acțiune privind drepturile omului și democrația sunt însoțite de o propunere comună adresată Consiliului, care reflectă importanța strategică a planului de acțiune și care vizează încurajarea unui proces decizional mai rapid și mai eficient. Dacă această propunere va fi aprobată, Consiliul European ar adopta – în unanimitate – Planul de acțiune privind drepturile omului și democrația ca politică a UE de interes strategic. Aceasta ar însemna că, în viitor, Consiliul ar putea hotărî cu majoritate calificată cu privire la chestiuni care intră sub incidența noului plan de acțiune, ceea ce ar constitui un pas înainte către o UE mai strategică și mai fermă.

Comunicarea comună, Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația (2020-2024) și propunerea comună care le însoțește vor fi transmise Consiliului și Parlamentului European. Consiliul este cel care va trebui să inițieze următoarele etape ale adoptării Planului de acțiune al UE, inclusiv să înainteze Consiliului European propunerea de a adopta acest plan ca politică a UE de interes strategic.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE