2020-12-05 17:06

Ce te face "mai puțin prost" când ești ÎN IZOLARE

 |  23:54
Ce te face "mai puțin prost" când ești ÎN IZOLARE

Închiderea magazinelor "ne-esenţiale", acces reglementat în supermarketuri, ieşiri în oraş limitate la nevoi "indispensabile" (farmacie, alimentară, bancă, poştă, benzinărie) şi exerciţii fizice în aer liber...Toate aceste măsuri vor trebui să fie respectate de belgieni până pe 5 aprilie.

Acest lucru a generat fenomene interesante în Belgia. Respectiv cozi infernale în supermarketuri şi ultime cumpărături de cărţi făcute "pentru a fi mai puţin proşti în perioada de izolare", după cum a declarant un belgian citat de AFP. Începând cu ora locală 12:00 (11:00 GMT) au intrat în vigoare noile restricţii de deplasare anunţate marţi seară de prim-ministrul Belgiei, Sophie Wilmes. Consecinţa restricțiilor? Spaţiile din jurul statuii Manneken-Piss, obiectiv obligatoriu pentru turiştii aflaţi în centrul oraşului Bruxelles, erau complet goale la jumătatea zilei de miercuri, potrivit unui fotograf de la AFP.

Înainte ca librăria să se închidă

Încă de la primele ore ale dimineţii, s-au format cozi la intrările în supermarketurile din capitala belgiană, dar şi în oraşele Huy şi Waterloo, unde mai multe sute de persoane aşteptau să intre în aceste magazine, respectând cu dificultate "distanţarea socială" recomandată de autorităţi. În faţa unei librării cunoscute din Bruxelles, un bărbat tânăr era echipat cu mănuşi albastre şi dirija spre intrarea în clădire un grup de clienţi, ultimii acceptaţi înainte ca librăria să se închidă. "Cu ajutorul cărţilor, devenim mai puţin proşti în perioada de izolare", a declarat Philippe Van Erp, un bărbat de 64 de ani, care a venit însoţit de soţia lui pentru a-şi "alimenta" familia cu romane, benzi desenate, dar şi un volum filosofic al scriitoarei Hannah Arendt ("Nous autres refugies").

O poveste în fiecare seară

Părerea lui este împărtăşită şi de un tată italian de 40 de ani, obligat să se ocupe de copiii lui în vârstă de un an şi cinci ani în contextul în care şcolile şi-au suspendat cursurile pentru trei săptămâni, înainte de cele două săptămâni de vacanţă şcolară de Paşte. "Înainte, le citeam o poveste în fiecare seară, acum le citesc când sunt în pat şi în timpul zilei", a declarat Francesco Cardarelli. "Mi se pare că ar avea mai mult sens să lăsăm deschise mai degrabă librăriile decât saloanele de frizerie şi coafură", a adăugat el.

Premierul Sophie Wilmes a anunţat marţi seară că "librăriile" pot rămâne deschise, întrucât se clasează de facto între magazinele "esenţiale", alături de "magazine alimentare, farmacii şi magazine pentru animale".

Situație bizară

Dar, prin prisma "bucuriilor" bilingvismului belgian, un lider al sindicatului librarilor francofoni a trimis miercuri dimineaţă un e-mail membrilor acelei organizaţii pentru a preciza că declaraţia prim-ministrului din Belgia trebuie înţeleasă în cheia unei toleranţe limitate faţă de vânzătorii de ziare.

Pe fondul situației din Belgia una dintre situațiile care a intervenit este bizară. Și anume, confuzia dintre "magazine de cărţi" şi "magazine de ziare" este una "istorică" în Belgia, potrivit patroanei unei alte librării, contactată prin telefon de jurnaliştii de la AFP. Şefa guvernului de la Bruxelles a vorbit în olandeză despre "krantenwinkels" ("magazine de ziare") şi "nu există ambiguitate", se afirma în acelaşi e-mail, întrucât "cei mai mulţi dintre voi, care nu vindeţi presă, sunteţi obligaţi să vă închideţi librăriile la ora prânzului".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE