2020-12-05 16:21

Ce ar putea propune oamenilor doar un NEBUN sau un criminal. Președintele PPE revoltat

 |  23:20
Ce ar putea propune oamenilor doar un NEBUN sau un criminal. Președintele PPE revoltat

„Trebuie să se facă diferenţa între fapte şi propaganda anti-UE. Cu ani în urmă, statele membre au decis ca problemele sănătăţii să rămână în competenţa guvernelor naţionale”.

Aceasta a subliniat Preşedintele Partidului Popular European (PPE) şi fostul preşedinte al Consiliului european Donald Tusk, în prezent izolat la Bruxelles, comentând în legătură cu criticile formulate în diferite părţi cu privire la un răspuns european prea slab în faţa pandemiei. Tusk a denunţat comportamentele „naţionaliste” ale unor state membre ale Uniunii Europene în lupta cu noul coronavirus şi a pledat pentru mai multă cooperare, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP, potrivit agerpres.

Virusul e cosmopolit

„Trebuie să se facă diferenţa între fapte şi propaganda anti-UE. Cu ani în urmă, statele membre au decis ca problemele sănătăţii să rămână în competenţa guvernelor naţionale”, a subliniat Tusk, în prezent izolat la Bruxelles, comentând în legătură cu criticile formulate în diferite părţi cu privire la un răspuns european prea slab în faţa pandemiei. Miercuri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a reproşat Uniunii Europene că nu a pus la dispoziţie noi fonduri de ajutor şi „nu a reacţionat la fel de rapid ca statele naţionale, ca Polonia”.

Potrivit lui Tusk, nu este vorba nici de o slăbiciune a UE, nici de o lipsă de mijloace, ci de „reticenţa ţărilor membre de a crea o strategie, proceduri şi norme comune”, în contextul în care „soluţiile naţionale de stat nu vor funcţiona pe termen lung, pentru că virusul este cosmopolit”.

Esența Occidentului afectată?

„Avem nevoie de Uniunea Europeană mai mult decât oricând, de o UE mai unită, dotată cu mai multe instrumente şi mai multă putere”, a insistat el, pledând totodată pentru salvgardarea valorilor democratice într-un moment în care se conturează o „criză socială”. Este o criză care „riscă să afecteze însăşi esenţa Occidentului, libertatea şi independenţa individului, dar şi valorile UE – solidaritate, deschidere, toleranţă, piaţă liberă”, a atenţionat Tusk. El a menţionat că la următorul summit al Consiliului european urmează să fie stabilite finanţele Uniunii pentru perioada pandemiei, „Europa va fi pregătită să facă mari compromisuri, dar acest lucru cere deplină armonie şi renunţarea la gândirea naţionalistă”, a spus Tusk.

El a mai criticat în acelaşi interviu decizia partidului conservator naţionalist aflat la putere în Polonia de a menţine pentru 10 mai primul tur al alegerilor prezidenţiale, remarcând că „în luna mai vom trăi în situaţia de pandemie”. Tusk a conchis în mod apoteotic: „Doar un nebun sau un criminal ar putea propune oamenilor să meargă atunci la vot”!

Foto: CRC research


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE